Какви са потенциалните рискове от дафинови листа

дафинови листа

Споровете около това дали дафиновите листа наистина имат ефект в кулинарията продължават. Докато някои готвачи са убедени, че добавят незаменим ароматен профил, други открито поставят под въпрос тяхната необходимост.

Ако сте от привържениците на дафиновия лист, има правилен и грешен начин да го използвате при готвене. Ето какво трябва да знаете според здравни експерти.

Може ли да се ядат дафинови листа?

Отговорът варира, но най-важното е да знаете, че не бива да ядете цял лист – независимо дали е сготвен или не.

„Дафиновите листа са безопасни за употреба в кулинарията, но трябва да се премахнат преди консумация, тъй като са твърди и остри“, казва диетологът Джейми Надо, RD, за USA TODAY.

Според WebMD те не се разграждат при храносмилането, което означава, че преминават цели през стомашно-чревния тракт, а това крие риск от засядане или нараняване на чревната стена.

Как влияят дафиновите листа на организма?

Въпреки че в традиционната медицина смятат, че смлените дафинови листа лекуват някои болести, изследователите твърдят, че няма достатъчно доказателства за реални ползи. Някои проучвания при животни показват обещаващи резултати – например изследване от 2016 г. установява, че зайци, които консумирали изсушени дафинови листа, имали по-ниски нива на триглицериди в кръвта. Но подобни резултати не са доказани при хора.

Учените също така нямат яснота колко точно трябва да се консумира, за да се извлекат потенциални ползи.

Обобщено: със сигурност не бива да ядете цели дафинови листа, а доказателствата за ползи от смлени листа са оскъдни. Ако обаче сте от отбора „Готвене с дафинов лист“, продължавайте смело – просто не забравяйте да го махнете преди сервиране.

Четете още: Най-добрите храни за изгаряне на висцерални мазнини в коремната област

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли отварянето на държавни магазини в пощите?

Подкаст