8 ползи от киноа, истинска суперхрана, която е едновременно вкусна и универсална

8 ползи от киноа, истинска суперхрана, която е едновременно вкусна и универсална

Киноата е основна храна в Андите на Южна Америка от хиляди години, но днес можете да я намерите във всеки супермаркет. Най-често срещаните видове са бяла, червена и черна киноа, но всъщност съществуват над 250 разновидности – с цветове от бледожълто до тъмно виолетово.

Освен с красивия си външен вид, киноата се отличава и с редица здравословни ползи, които я правят идеална добавка към всяка кухня.

Пълноценен източник на протеин

Киноата е псевдозърнена култура – тя е семе, което се готви като зърнена храна. Това ѝ придава предимство: в една сварена чаша има около 8 грама протеин, като съдържа всички незаменими аминокиселини – т.нар. „пълноценен протеин“. Това я прави отличен избор за хора, следващи растително хранене.

Богата на фибри

С около 5 грама фибри на чаша, киноата подпомага храносмилането и действа като пребиотик, хранещ полезните чревни бактерии.

Поддържа стабилна кръвна захар

Благодарение на ниския си гликемичен индекс и високото съдържание на фибри, киноата отделя енергия бавно, поддържайки стабилни нива на кръвната захар през деня.

Антиоксиданти и борба със стреса

Киноата съдържа множество полифеноли и фитонутриенти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и възпаления. Леко горчивият вкус е знак за присъствието на тези полезни вещества.

Противовъзпалително действие

Съдържа сапонини – съединения с противовъзпалителни свойства. Дори и след изплакване, киноата запазва значителна част от тези вещества.

Полезна за сърцето

Киноата е богата на магнезий (28% от дневната доза на чаша), калий и фибри – вещества, които подпомагат сърдечно-съдовото здраве и регулират кръвното налягане.

Без глутен

Киноата е естествено безглутенова, което я прави безопасна алтернатива за хора с целиакия или глутенова непоносимост.

Съвети за приготвяне:

  • Изплакнете я добре, за да премахнете горчивите сапонини.
  • Гответе я в бульон или добавете подправки за по-богат вкус.
  • Разделете я с вилица, след като се свари, за да не стане лепкава.
  • Използвайте за предварителна подготовка – идеална за салати, купички и супи.
  • Подходяща е както за солени, така и за сладки ястия – закуски, мюсли, барчета.
  • Заменете ориза или пастата с киноа за повече протеин.
  • Смесете я с кайма за по-здравословни кюфтета или бургери.
  • Запечете я преди или след готвене, за да засилите аромата и да я направите хрупкава.

Различните цветове киноа – има ли значение?

  • Бялата киноа е мека и универсална, готви се бързо.
  • Червената има ядков вкус и по-плътна текстура.
  • Черната е най-силно ароматна и най-стегната, готви се по-дълго.

По-цветните видове обикновено съдържат повече антиоксиданти. Изберете вид според вкуса и ястието, което приготвяте.

Четете още: Как шепа стафиди в сутрешната ви закуска може да ви помогне да живеете по-дълго

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще гласувате ли, ако бъде свикан референдум за еврото?

Подкаст