ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия се надява България да продължи работа по “Южен поток” след изборите

Migration Image

Русия се надява, че работата по газопровода "Южен поток" ще продължи след края на изборите в България и след подновяването на състава на Европейската комисия, заяви заместник-външният министър Алексей Мешков в интервю за РИА "Новости".

"Работата по "Южен поток" се извършва в различни насоки и съответната подготовка се прави от българска страна. В момента България върви към парламентарни избори и европейските комисари са на път да се сменят в ЕС. Надяваме се, че след като всички тези промени в ЕС станат факт, работата ще продължи", заяви Мешков.

Той допълни, че строежът на "Южен поток" е гаранция за енергийната сигурност в Европа. Заместник външният министър каза още, че противопоставянето на някои страни членки на ЕС на проекта "Южен поток" е "100% политически мотивирано". "Мисля, че е време всички да се върнат на земята и да се заемат с техническите аспекти на проекта и съм сигурен, че това е възможно и осъществимо", заяви Мешков.

Според него "Южен поток" е сложен проект, който може да допринесе за изваждането на икономиката на балканските страни от депресията.

Русия започна строежа на газопровода "Южен поток" през 2012 г. с цел да разнообрази маршрутите за износ от Русия към Централна и Южна Европа. Газопроводът, който ще позволи транзита на газ към Европа, заобикаляйки Украйна, се очаква да заработи напълно до 2018 г. Според плановете първият газ трябва да потече в края на 2015 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст