ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Селфито – забранено в тъмната стаичка за изборите

Migration Image

Снимките в помещенията, където се гласува са забранени, предупредиха днес представители на Централната избирателна комисия при представяне на машините за електронно гласуване пред студенти от Минно-геоложкия университет в София. Говорителят на комисията Александър Андреев каза, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в тъмната стаичка, ще бъде счетен за невалиден.

Забранени са и станалите популярни селфита (автопортрети, направени с камерата на телефона). "В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на Изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени", обясни Андреев.

Камелия Нейкова от ЦИК пък посочи, че определеното време за гласуване на избирателя машинно е шест  минути. „Ако излезе извън тези шест минути, системата спира. Това не означава, че не може отново да се допусне, но пак с активиране от СИК”, допълни тя.

Според студентите от Минно-геоложкия университет подобни разяснителни кампании трябва да се правят на всички избори в училища и университети.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст