Износ под звуците на чардаш

Лукарски Петер Сиярто

България и Унгария отбелязаха рекорден ръст във взаимната търговия през 2015 година. След преструктурирането на икономиките на двете страни през първата половина на 90-те години, след 1995 г. се очертава тенденция на стабилизиране и постепенно увеличение на стокообмена. През 2015-а двустранната търговия отбелязва 12.4% ръст и възлиза на 1.326 млрд. евро, но при значително отрицателно салдо за нас от 626 млн. евро.

Унгария изнася за България стоки на стойност 976 млн. евро, което е своеобразен връх в търговията ни за момента. За миналата година е характерно увеличаване на износа (със 17.8%), на вноса (с 10.6%) и на стокообмена.

В структурата на българския износ с традиционен дял са изделия на машиностроенето, обувната промишленост, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, медикаменти, биодизел и смеси от биодизел, кабели (включително коаксиалните кабели), минерални или химични азотни торове. Вносът от Унгария се разпределя между телевизионни и радиоапарати и части, автомобили, медикаменти, ел. оборудване, месни храни, уреди и други основни промишлени стоки.

Силен стимул за намеренията на унгарската страна да насърчава търговските отношения с България може да бъде отпуснатата от унгарската Ексимбанк нисколихвена кредитна линия в размер на 350 млн. евро именно за подпомагане на двустранната търговия. Със средства от тази линия ще бъдат създавани и смесени предприятия у нас. Това пък добре се вписва в политиката на българското правителство, още повече, че основен приоритет на страната ни е насърчаване на износа и кооперирането на експортноориентираните предприятия между двете страни. Очакванията са предстоящото откриване на директна въздушна линия между двете столици на "Уиз Ер" допълнително да динамизира бизнес контактите.

"България също отдава голямо значение на развитието на икономическото сътрудничество с Унгария и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на Българо-унгарски бизнес форум в средата на март в Будапеща, където си дадоха среща близо 140 представители на български и унгарски компании. Целта беше запознаване на домакините с българския бизнес и представяне на региона като атрактивна бизнес дестинация. Бяха обсъдени намерения за бизнес във високотехнологичните сектори, в машиностроенето и електротехниката, в информационните технологии, в телекомуникациите и други. Потенциал те съзират и в сферата на транспортната инфраструктура, в земеделието и хранителните продукти.

Оценяват се като добри възможностите България да ползва напредъка и опита на Унгария във въвеждането на дуалното обучение.

 

 

Ново начало

Междуправителствена комисия ще насърчава сътрудничество

През март министър Лукарски и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто подписаха Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Унгария, с което се създава смесена междуправителствена комисия. Основната й задача е за насърчаване на стокообмена и увеличаване на инвестициите в някои области, определени като стратегически.

Сферите, в които двете страни могат да почерпят от взаимния си опит, са подкрепата за малките и средните предприятия, както и професионалното образование и обучение, научноизследователската дейност и развитието на клъстерите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст