ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата ще подкрепи науката с 2 млрд. лева

Александър Пулев

"Буквално преди няколко дни Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение в Европейската комисия Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация", чиято стойност е 2,14 млрд. лв. Това е вашата програма, на учените и изследователите, това са вашите пари." Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в словото си на тържественото събрание в Българската академия на науките (БАН) за Деня на народните будители. Церемонията е посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".

По думите на министъра за първи път у нас има специална европейска програма за взаимодействието между бизнеса и науката. С тези нови 2 млрд. лв. ведомството ще стимулира сътрудничество с български и международни компании – малки, средни и големи, с научни и развойни центрове у нас и по света. По програмата могат да кандидатстват институтите на БАН, висши училища, научноизследователски организации и фирми. Ще се финансират и Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност. "Разчитаме на вас да продължавате да осветлявате пътя, а ние ще бъдем до вас да ви помагаме с финансиране. С вас сме. Служебното правителство е кабинетът на действието и ускорението. Държавата работи на пълни обороти", подчерта Пулев. И добави, че за него е чест и привилегия да бъде част от Съвета на настойниците на БАН, а помощта към Българската академия на науките приема за лична мисия.

"Служебният кабинет направи почти невъзможното. Успя да осигури 14 млрд. лв. одобрен ресурс от европейски средства по 7 програми за 2 месеца. За вас и за малкия и среден бизнес – за гръбнака на българската икономика. Успяхме да осигурим ресурс от 3 милиарда лева по новата програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията, и успяхме да отворим Националния план за възстановяване и устойчивост по четири процедури до края на годината", посочи още министърът на иновациите и растежа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст