ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Газът у нас поевтинява с 47% през ноември

Природен газ

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена от 123,01 лева за мегаватчас за ноември. Така намалението спрямо октомври е малко над 47%. "Булгаргаз" предложи цената да бъде 123.46, но след изчисления на КЕВР е извършена корекцията. Първоначалното заявление от края на октомври беше за цена от 130 лева. Промяната е заради продължаващата тенденция синьото гориво да поевтинява на борсите. По-ниската цена влиза в сила от днес. Три са основните причини за поевтиняването – общият спад на европейските пазари, възможността да бъдат доставени пълните количества азерски газ по договорена цена през интерконектора с Гърция, както и конкурентните цени, получени на открит търг, организиран от газовия доставчик.

Намалението веднага ще се отрази в сметките на потребителите, които се отопляват на природен газ. Но все пак цената ще остане висока в сравнение с миналата година. Около 44% по-евтин е бил тогава природният газ. Заради очакваното понижаване на цените на газа, няма да има ново увеличение на цените на парното и топлата вода от януари. Цените обаче вече са завишени от юли средно с 30%, в София – 40 на сто.

От юли до септември цената на газа се покачи с близо 150% и достигна рекордната стойност от над 350 лева за мегаватчас. Сега се нормализира, което доближава цената до тази от началото на годината. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст