ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искат от ЕП да осъди българските клубове с “фашистки” имена

Димитър Димитар Апасиев левица

Отворено писмо до институциите на ЕС оповестиха на Фейсбук страницата си от опозиционната партия Левица, в което се настоява да бъде спряна "тенденцията за откриване на клубове с имена на фашистки дейци с цел реабилитация и прослава на фашизма, нацизма в съвременните им форми". 

В писмото от Левицата се позовават на резолюциите на ООН, които осъждат всяка форма и проява на фашизъм и нацизъм, както и Резолюцията относно нарастването на неофашисткото насилие в Европа, приета от ЕП през 2018 г. от една страна, "както и мълчанието на представителите на институциите на ЕС, които през изминалия период активно участват, наблюдават и оценяват отношенията между Република България и Република Северна Македония". От партията оценяват "поведението на на управляващия елит" в Северна Македония като сервилно, както и че "липсата на действие допринася за разпространението на тази негативна тенденция, която оставя чувство на огорчение и несигурност сред македонския народ”.

В отвореното писмо от Левицата настояват "ЕС да оповести позицията си и публично да осъди действията на България за популяризиране и подкрепа на сдружения, прославящи нацистки колаборационисти с антисемитска, фашистка и антимакедонска идеология в трета страна, чрез злоупотреба с правото си на вето като страна – членка на ЕС”.

Левица има двама депутати в парламента на Северна Македония и беше организатор на протестите по време на откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, на летните протести срещу предложената от ЕС преговорна рамка и на проявите в подкрепа на запалилия входната врата на клуб "Иван Михайлов" в Битоля Ламбе Алабаковски. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст