ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на Нетаняху води след изборите в Израел

парламентарни избори израел нетаняху

Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира на първо място на предсрочните парламентарни избори, предадоха световните агенции, като се позоваха на екзитпол на три израелски телевизии. Според проучването "Ликуд" получава 30-31 места в 120-местния Кнесет.

На второ място е партията "Йеш Атид" на досегашния премиер Яир Лапид, която има между 22 и 24 места.

Заедно със съюзниците си от религиозните и крайнодесните партии Нетаняху е на прага на постигане на мнозинство от 61 места в парламента, показват данните от екзитпола. А заедно със съюзниците си центристът Лапид ще спечели общо 54 места.

Според данните от екзитпола крайнодесния съюз между формациите на Бецалел Смотрич и Итамар Бен Гвир е на трето място с 14-15 места.

На четвърто място е десноцентристката формация на Бени Ганц, която според екзитпола получава 11-13 места.

Противно на предходните избори израелските арабски партии се представиха сега в три изборни листи – "Раам" на умерените, "Хадаш Таал" на светски среди и "Балад" на националистите. Първата от тях на Масур Абас, която подкрепи отиващата си управляваща коалиция на Лапид, според екзитпола получава 5 места. Втората получава – 4 места, а третата нито едно.

В лявото пространство работническата партия "Авода" получава 5-6 места, а формацията "Мерец"  – 4-5 места.

Ултраортодоксалните партии, които са съюзници на Нетаняху получават както следва – 10 места за "Шас" и 7 места за "Яхадут Ха Тора".

Това бяха петите парламентарни избори за три години и половина в Израел, една политически разделена страна, която трудно успява да състави управляващи коалиции или пък да ги задържи дълго време на власт.

Избирателната активност беше 71,3 процента, което показва, че израелците не са уморили от поредицата от избори през последните години. Това е най-високата избирателна активност от 2015 г. насам, отбелязва Франс прес.

Големият въпрос на предизборната бе дали Нетаняху ще се върне на власт. Той е бил премиер 15 години, от които 12 последователни. Сега има сериозни съдебни проблеми. Според негови привърженици той е жертва на лов на вещици, а според противниците му той е заплаха за демокрацията, защото, ако дойде на власт, ще извърши съдебни реформи, които ще прекратят съдебните му неволи.

Ако Нетаняху състави правителство с естествените си съюзници, то ще  е най-крайното дясно правителство в страната, а преговорите с палестинците ще изглеждат немислими, което пък ще обтегне е отношенията с Вашингтон, посочва Асошиейтед прес.

 

Ако Нетаняху не успее да състави правителство, то вероятно избори ще има през март догодина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст