Ако следвате здравни инфлуенсъри в социалните мрежи, има голяма вероятност да сте попаднали на такива, които твърдят, че определени масла ни убиват и че трябва да ги избягваме на всяка цена. Маслата, за които става въпрос, обикновено включват семенни масла, като рапично масло, царевично масло, масло от гроздови семки, фъстъчено масло, соево масло, слънчогледово масло и други.
Каква е разликата между наситените и ненаситените мазнини?
Тези инфлуенсъри обикновено базират своите твърдения на няколко проучвания, някои от които лошо проектирани и понякога просто повтарят това, което казват други инфлуенсъри.
Но дали е вярно, че трябва да изхвърлим и избягваме всякакви храни със семенни масла включително храни, които приготвяме у дома? Самите семена са здравословен избор за повечето хора. Защо техните масла да бъдат токсични и да причиняват възпаление, както твърдят тези инфлуенсъри?
Когато си зададете въпроса дали нещо е здравословно, трябва също така да попитате: „Сравнено с какво?“ В случая със семенните масла „сравнено с какво“ обикновено е наситената мазнина.
Ненаситените мазнини обикновено са масла, включително семенни масла, и могат да бъдат полиненаситени или мононенаситени. Полиненаситените мазнини включват омега-3 и омега-6 мастни киселини. Омега-3 се намират в храни като мазни риби – сьомга, риба тон и сардини както и в семена и ядки, като орехи и чия. Омега-6 се намират в храни като царевица, соя, слънчогледови семки и шафраново масло.
Важно е да се отбележи, че много източници на полиненаситени мазнини съдържат комбинация от омега-3 и омега-6 мастни киселини. Орехите са отличен пример за това.
Ново обзорно изследване, публикувано на 30 октомври 2024 г. в British Journal of Nutrition, се опитва да разсее част от объркването. Ето какво трябва да знаете.
Как е проведено това изследване и какво показа?
Изследователите откриха преобладаващи доказателства в полза на полиненаситените масла с омега-6 мастни киселини в сравнение с богатите на наситени мазнини източници като масло, мазнина от говеждо месо, свинска мазнина, уткава мазнина, гхи, палмово масло и кокосово масло.
„Силни и последователни доказателства показват, че по-високият прием на омега-6, по-специално линоловата киселина, е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания“, казва д-р Кристина Петерсен, асоцииран професор по хранителни науки в Penn State и водещ автор на изследването. „Доказателства от клинични изпитвания показват, че приемът на омега-6 вместо наситени мазнини подобрява основни рискови фактори за сърдечни заболявания. Освен това, клинични изпитвания показват, че увеличен прием на омега-6 – линолова киселина, не увеличава маркерите за възпаление или оксидативен стрес.“
Семенните масла определено могат да бъдат част от здравословен хранителен режим, както показва това изследване. Когато заменяте наситените мазнини с ненаситени мазнини като семенни масла, често правите избор, който е полезен за сърцето ви и за който вашето сърце ще ви благодари.
Така че не се колебайте! Използвайте рапично масло за бърза купа с рамен или хляб с вдъхновение от морковена торта. Или фъстъчено масло за тайландски къри-сос с чили или Шримп Пад Тай. И не забравяйте, че не трябва винаги да вярвате на това, което хората казват в социалните мрежи – особено ако ви съветват да изключите изцяло дадена храна.
Четете още : Учени откриха как кетогенната диета може да помогне на хора с множествена склероза