Орехите – суперядките за дълголетие

Орехите – суперядките за дълголетие

Началото на новата година е перфектният момент да включите нова суперхрана в диетата си. Може би нещо, на което досега не сте обръщали толкова внимание, като например орехите. Тази богата на хранителни вещества закуска не само помага в борбата срещу сърдечни заболявания и рак (което само по себе си е огромен плюс), но също така подпомага здравословното стареене повече от всички други ядки.

Защо орехите са толкова полезни?

Освен че са богати на мастни киселини, орехите съдържат полезни за сърцето мазнини, високо съдържание на фибри, микроелементи и антиоксиданти, които подпомагат цялостното ни здраве, обяснява регистрираният диетолог Мелиса Йегер пред Delish.

Докато всички ядки съдържат полезни мазнини, орехите са особено богати на полиненаситени мазнини, особено омега-3 мастни киселини. Те са единствените ядки, които съдържат значително количество алфа-линоленова киселина (ALA) – здравословен тип омега-3 мазнини.

„Една порция от 28 грама орехи осигурява ценни хранителни вещества като протеини, фибри и магнезий“, добавя Йегер, която е част от екипа на MyFitnessPal. Освен това Американската кардиологична асоциация ги сертифицира като „полезни за сърцето“.

Как орехите помагат в борбата със стареенето?

Според друга диетоложка от MyFitnessPal, Джоана Грег, всички тези хранителни вещества правят орехите страхотно средство за забавяне на стареенето както отвътре, така и отвън.

„Орехите съдържат множество компоненти като мастни киселини, фибри и основни витамини и минерали, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти върху тялото“, споделя Грег пред Delish. Тя посочва проучвания, които показват, че консумацията на орехи намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, депресия и диабет, подобрява когнитивната функция и предпазва от възрастово когнитивно увреждане.

Според нея антиоксидантите в орехите спомагат за намаляване на оксидативния стрес и възпаленията в организма, което ги прави ключови за дълголетието.

Данни от проучването Nurses’ Health Study, публикувани в Journal of Aging Research, подкрепят тези открития. Изследователите са проследили 33 931 жени в края на 50-те и началото на 60-те им години, като са оценявали диетата, физическото им здраве, паметта и наличието на хронични заболявания.

Резултатите показват, че жените, които консумирали поне две порции орехи седмично, имали с 20% по-висок шанс да бъдат класифицирани като „здрави стареещи“, сравнено с тези, които не консумирали орехи.

Какви са другите ползи от консумацията на орехи?

Дълъг списък!
Орехите предлагат значителни сърдечно-съдови ползи. Те намаляват оксидативния стрес, възпаленията и кръвното налягане, докато ALA поддържа здравето на сърцето и предпазва от инсулти.

Преглед на изследвания, публикуван в Nutrients (2023 г.), показва, че консумацията на само 10 грама орехи дневно (около пет половинки) значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това намаляват нивата на „лошия“ LDL холестерол, според Heart.org.

Колко често трябва да ядем орехи?

FDA препоръчва да се консумира една порция ядки дневно като част от здравословна диета. Въпреки това, трябва да се внимава с приема на мазнини, дори и когато става дума за „здравословни мазнини“.

Според Harvard Health, няма една-единствена „вълшебна“ храна за дълголетие – важно е балансираното хранене и здравословният начин на живот. Mayo Clinic също препоръчва 4-6 порции несолени ядки седмично за възрастни.

За по-здравословен избор избирайте сурови, сухо изпечени или несолени орехи и избягвайте добавена сол или захар. Ако искате по-вкусна закуска, можете сами да ги изпечете с любимите си подправки.

Четете още: Консумацията на куркума подобрява възстановяването на мускулите

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Осезаема ли е разликата в битовите сметки спрямо миналогодишните ви разходи?

Подкаст