Кой вид маруля е най-здравословен?

Кой вид марруля е най-здравословен?

Малко храни съчетават вкус и хранителна стойност така добре, както добрата салата. Независимо дали става дума за чери домати, хрупкав бекон и твърдо сварени яйца в коб салата, крутони, пармезан и класически дресинг в Цезар салата, или ябълки, целина, грозде и орехи в Уолдорф салата, съществува салата за всеки вкус.

Полезна ли е марулята?

Независимо кой вид маруля предпочитате, със сигурност ще увеличите приема на витамини и минерали, ако я добавите в диетата си.

Например, две чаши от ромената съдържа фибри, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, витамини A, B6, K, ниацин и почти 2 грама протеин..

Правило: Колкото по-тъмен е цветът на марулята, толкова повече витамини и минерали съдържа. Затова айсбергът има най-малко хранителна стойност.

Някои от полезните съединения, открити в марулята, включват полифеноли като кверцетин, кафеена киселина и кемпферол, които:
Защитават срещу невродегенеративни заболявания
Намаляват риска от инсулт и сърдечни заболявания
Помагат за по-ниски нива на мазнини в кръвта и намаляват възпалението

Допълнителни ползи от марулята

Витамин A и C – Подобряват здравето на очите, имунната функция и кожата
Витамин K – Подпомага съсирването на кръвта и костното здраве
Фибри – Подпомагат храносмилането и регулират кръвната захар
Психично здраве – Изследвания показват, че консумацията на повече сурови зеленчуци като маруля може да намали депресивните симптоми и да подобри настроението

Може ли да ядете твърде много маруля?

Въпреки многобройните ползи, има няколко неща, за които трябва да внимавате:

Марулята се разваля бързо – Ако не се съхранява правилно, може да увехне и да стане слузеста.
Проблеми с храносмилането – При хора с чувствителен стомах или възпалителни заболявания на червата може да причини подуване и запек.
Риск от замърсяване – Марулята може да съдържа E. Coli, норовирус, листерия и салмонела, затова винаги я мийте добре.

Здравословни съвети за салати

Избирайте дресинги внимателно – Много от тях съдържат твърде много мазнини, захар и калории.
Добавяйте полезни съставки – Вместо тежки дресинги и пържени крутони, изберете чисти протеини (пилешко, риба, яйца), ядки, семена и пресни зеленчуци.

Ако искате да ядете по-здравословно, не забравяйте, че начинът, по който приготвяте салатата си, е също толкова важен, колкото и основната ѝ съставка!

Четете още: Защо храната без глутен може да доведе до напълняване

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Вярвате ли на социологическите проучвания за политическата обстановка в страната?

Подкаст