Малко храни съчетават вкус и хранителна стойност така добре, както добрата салата. Независимо дали става дума за чери домати, хрупкав бекон и твърдо сварени яйца в коб салата, крутони, пармезан и класически дресинг в Цезар салата, или ябълки, целина, грозде и орехи в Уолдорф салата, съществува салата за всеки вкус.
Полезна ли е марулята?
Независимо кой вид маруля предпочитате, със сигурност ще увеличите приема на витамини и минерали, ако я добавите в диетата си.
Например, две чаши от ромената съдържа фибри, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, витамини A, B6, K, ниацин и почти 2 грама протеин..
Правило: Колкото по-тъмен е цветът на марулята, толкова повече витамини и минерали съдържа. Затова айсбергът има най-малко хранителна стойност.
Някои от полезните съединения, открити в марулята, включват полифеноли като кверцетин, кафеена киселина и кемпферол, които:
✔ Защитават срещу невродегенеративни заболявания
✔ Намаляват риска от инсулт и сърдечни заболявания
✔ Помагат за по-ниски нива на мазнини в кръвта и намаляват възпалението
Допълнителни ползи от марулята
Витамин A и C – Подобряват здравето на очите, имунната функция и кожата
Витамин K – Подпомага съсирването на кръвта и костното здраве
Фибри – Подпомагат храносмилането и регулират кръвната захар
Психично здраве – Изследвания показват, че консумацията на повече сурови зеленчуци като маруля може да намали депресивните симптоми и да подобри настроението
Може ли да ядете твърде много маруля?
Въпреки многобройните ползи, има няколко неща, за които трябва да внимавате:
Марулята се разваля бързо – Ако не се съхранява правилно, може да увехне и да стане слузеста.
Проблеми с храносмилането – При хора с чувствителен стомах или възпалителни заболявания на червата може да причини подуване и запек.
Риск от замърсяване – Марулята може да съдържа E. Coli, норовирус, листерия и салмонела, затова винаги я мийте добре.
Здравословни съвети за салати
Избирайте дресинги внимателно – Много от тях съдържат твърде много мазнини, захар и калории.
Добавяйте полезни съставки – Вместо тежки дресинги и пържени крутони, изберете чисти протеини (пилешко, риба, яйца), ядки, семена и пресни зеленчуци.
Ако искате да ядете по-здравословно, не забравяйте, че начинът, по който приготвяте салатата си, е също толкова важен, колкото и основната ѝ съставка!
Четете още: Защо храната без глутен може да доведе до напълняване