ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как съдът на статуквото стана опозиционен

Съдебна палата Официално в длъжност ще встъпи новоизбраният председател на Софийски градски съд – съдия Калоян Топалов. Събитието е организирано от председателя на ВКС съдия Лозан Панов.

Девет месеца след като Висшият съдебен съвет (ВСС) избра за председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, действията му предизвикаха крайни политически оценки и станаха предмет на дисциплинарна и прокурорска проверка. Изборът на Топалов за административен ръководител дойде сякаш от нищото и, изглежда, беше предизвестен, тъй като мина бързо и безпроблемно, без името му да е спрягано преди това за поста. А с него Съюзът на съдиите направи втория си голям кадрови удар, и то в разгара на корупционните скандали в търговското отделение на СГС и около делото "Червей". Тежката ситуация наложи компромис, но осем от членовете на съвета гласуваха "против" или "въздържал се".

Надмощието при гласуването в полза на Топалов беше постигнато след дългата им изолация по основните кадрови решения, нарушена с избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. После Панов афишира демонстративно подкрепата си за предлаганата от съдийския съюз и от бившия правосъден министър Христо Иванов съдебна реформа. Последваха изявите им във връзка с конституционните промени и скандалите "Яневагейт" и "SMSгейт", с които Лозан Панов се афишира публично като опозиция на лобито около главния прокурор Сотир Цацаров.

За разлика от Панов, Калоян Топалов спазваше хигиена на публичните си изяви, които биха могли да излъчат политически подтекст. Като политическо назначение го освети внезапно премиерът Бойко Борисов, и то в разгара на коалиционно-опозиционния конфликт с ДСБ. Борисов обяви еднозначно Панов, Топалов и ръководените от тях съдилища за зависими от ДСБ, свързвайки ги и с критично настроени към управлението му медии.

Неприятно изненадан от премиерската атака, Калоян Топалов отрече такава зависимост и покани Борисов да му се извини в израз на "мъжко поведение". И контраатакува с оплакването, че ръководството на СГС е "обект на медийна война на махленско, шуробаджанашко ниво, аз съм поръчан в определени медии да бъда омаскарен, предупреждават ме, че се въртят някакви флашки от институции с готови написани статии за мен". Борисов се полуизвини, но така че да каже същото, което вече каза. Обадил се на Топалов по телефона, за да му обясни какво е имал предвид: "Когато една група медии почне да те подкрепя, а другата група да подкрепя другия, изведнъж в обществото остава усещането, че единият е човек на едните, а другият – на другите."

Премиерът, разбира се, едва ли е пропуснал изявлението на Топалов, че приема записите по "Яневагейт" за истина. Изглеждат автентични, а манипулациите по тях се отнасят само до нарязването им на части, което не ги прави неавтентични. Както и че в тези записи се говори за схеми и механизми за въздействие, които битували в професионалната гилдия от много време и не са тайна за никого. Позиция, кореспондираща напълно с тази на Лозан Панов. В същото време Топалов отказа да говори с факти, макар че като всички останали имал съмнения. Нямал обаче доказателства и това не му било работа – нея трябвало да я вършат други служби. Всъщност Топалов знае толкова много, че предпочита да не говори, запазвайки си възможността да действа. Възможно ли е обаче да се направи много, ако не бъде извадена на бял свят истината за реалния процент на "гнилите ябълки" в СГС?

Гузен от дългогодишното си бездействие, ВСС се държи изключително странно в тази насока. Цели два месеца му трябваха, за да покани ръководството на съда за изслушване, от което да стане ясно какво е свършено по препоръките, дадени от самия съвет. При изслушването пък изобщо не стана дума за качеството на правораздаването и за ефекта от антикорупционните мерки, доколкото такива са предприети. Единствената разисквана тема се оказа тази за кариерното израстване: защо Топалов спрял да командирова в СГС съдии от страната. Докато членове на съвета го натискаха да взима хора от провинцията, той твърдеше, че тази практика трябва да бъде прилагана само по отношение на съдии от Софийския районен съд.

Като цяло изслушването остави тягостно впечатление на недоверие и предубеденост, което Топалов опита да парира със самочувствие и настъпателност. Под мотото "Съдебната система е организъм без отделителна система" той подчерта неколкократно, че разчита на подкрепата на ВСС по отношение и на образуваните дисциплинарни производства. Увери, че в СГС вече се диша спокойно, вратата му е отворена за всички и е "далеч от кумове, кумици, момици и ръченици". Подчертавайки усилията си да измъкне съда от състоянието "на свободно падане", Топалов обяви, че работи "в условията на открита и тотална война, която водят със съда някои медии и хора от политическите среди". Но въпреки че понякога ръководството се чувствало само и без подкрепа в тази война, смятало да се защитава "с всички средства, с които разполага".

Препирните в съвета дали да бъде изказана благодарност на Топалов и на заместниците му отразиха актуалното разположение на силите. Поддръжниците на Топалов този път не успяха, а опонентите им контрираха, че не е редно да бъде изказвана благодарност за нормална работа. Това, разбира се, не само е правено многократно, но официална благодарност са отнасяли тежко компрометирани магистрати и съдебни началници. В крайна сметка беше гласувана само "подкрепа", чийто подтекст остана многозначителен. 

 

Къде е истината за съдия Ценов?

Облаците над новото ръководство на СГС може да се сгъстят с оглед на повдигнатия от представляващия ВСС Димитър Узунов въпрос за смъртта на съдията Цветан Ценов.

Противниците на Топалов сочат трагичния случай от 18 февруари като несъмнено доказателство за провеждана от новото ръководство на съда "чистка". Тя всъщност е безусловно наложителна, но още с предприетото от него отстраняване на съдебни помощници бяха засегнати нечии интереси. Топалов изглежда уязвим и с подбора на екипа си. Две от четирите му заместнички – ръководещите ключовите гражданско и търговско отделения Радостина Данаилова и Биляна Балинова, са командировани от районния съд и отиват направо на ръководни длъжности в СГС, без да са преминали през конкурс за повишение в съдебната йерархия. А кум на Балинова бил заместник-председателят на ВКС Красимир Влахов, с когото Топалов е първи приятел. За Данаилова пък се говори, че е кума на съпругата на Топалов, който пък бил кумец на предшественика си Владимир Йорданов, излъчен за временен председател на СГС от Лозан Панов.

Подмятането на Димитър Узунов, че "някак си това нещо го неглижираме", е знак, че смъртта на Цветан Ценов може да бъде вкарана в битката за влияние в СГС. Докато темата се обсъждаше основно във форумите, ръководството запази мълчание, но медийните публикации го принудиха да излезе с официално изявление. Според него съдия Ценов никога не е бил притискан нито да остане в СГС, нито да се върне в СРС, откъдето е бил командирован. Решението му за връщане в районния съд било изцяло личен избор, с който ръководството на СГС се съобразило. Но въпреки че тезата му изглежда солидна, има обстоятелства, които я правят съмнителна. 

Според ръководството на СГС Цветан Ценов е командирован там през януари, отговарял е на всички критерии, бил е поред в списъка за командироване и се е представил отлично на последните конкурси за повишение – както за Гражданска, така и за Търговска колегия. Преди да започне работа в СГС е попитан дали иска да бъде командирован и дали би работил в Търговско отделение, и то на конкретния състав, който е бил единственият свободен към момента в отделението. Именно при тези условия съдия Ценов, който до този момент е разглеждал само граждански дела в районния съд, се е съгласил на командироване.

По инициатива на ръководството на Търговско отделение на 28 януари 2016 г. е свикано общото му събрание, на което е взето решение Ценов да бъде спрян от разпределение и да не получава нови дела за срок от шест месеца. Причините са постъпили по делото за несъстоятелността на ЦСКА възражения, които той е трябвало да разгледа в открито заседание. За периода от около един месец, в който съдия Ценов е участвал в разпределението на дела, той е получил приблизително равен брой дела с останалите съдии в отделението. Ръководството и колегите му положили всички усилия, за да го окуражат и да му помогнат да се справи с промяната на материята, но въпреки това съдия Ценов сам е поискал да се върне в районния съд.

От това описание би следвало да бъде направен конкретен извод – че Ценов е бил с лабилна психика, която не е съответствала на желанието му за кариерно израстване. Някои въпроси обаче остават засега без отговори. Случайно ли съдия, командирован току-що в по-горен съд в отделение, работещо с различна правна материя, получава незабавно дела със сложността на несъстоятелността на ЦСКА и избора на Мустафа Хаджи за главен мюфтия? Не е ли това същата порочна схема за опорочаване на знакови процеси, каквато опитаха да приложат дори по мегаделото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка?  Млад съдия без опит и титулярна позиция да решава продължаващи с години и дори десетилетия спорове с огромни политически, социални и финансови измерения. 

Особено критично в случая е делото за мюсюлманското вероизповедание. С решение на съдия Ценов №11 по фирмено дело №1659/2003г. е постановено вписване в регистъра на новоизбраното му ръководство начело с главния мюфтия Мустафа Хаджи и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. Решението е окончателно и валидира изборния резултат от проведената в края на януари Национална мюсюлманска конференция. След 15-годишна свирепа битка за овладяване на религиозната институция мюфтийството обяви, че решението на СГС "поставя точката на всички инсинуации, отнасящи се до легитимността на предходното и настояще ръководство и дава спокоен хоризонт на действие през следващия петгодишен мандат на ръководството на мюсюлманското вероизповедание".

Загубилият делото председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев обяви незабавно, че Ценов е постановил решението по жалбата му под натиск и ще носи отговорност пред Всевишния. "Все пак той е знаел какво върши или ако някой го е принудил, той можел да се обърне към прокуратурата, към ДАНС, към министъра на вътрешните работи. И да каже: "Натискат ме". Аз виждам, че наистина някой го е натиснал. Ние взехме от СГС цялата документация и виждаме следното: на 2 февруари той работи нормално, трябваше да се върне от Върховния съд делото, за да го реши. Какво се е случило между 2 и 5 февруари може би той знае и Калоян Топалов".

Напрежението около мюфтийството ескалира с отлъчването от ДПС на групата около Лютви Местан и руско-турския сблъсък на интереси у нас. Хаджи беше уличен за негов поддръжник в провеждането на протурска политика, а двамата бяха посочени като зависими от Анкара. Преди мюсюлманската конференция се заговори, че ДПС и лидерът му Ахмед Доган ще опитат да осуетят форума чрез натиск върху делегати, които да провалят кворума. А ако не успеят, ще използват лостовете си в съдебната власт при обжалване на избора в СГС. Можем само да си представим как са реагирали Доган и ДПС след решението на съдия Ценов за регистриране на новото ръководство. От групата около Местан не закъсняха да коментират, че ДПС губи контрола върху мюсюлманското вероизповедание и не може вече да диктува избора на ръководството му.

На практика съдия Ценов се е произнесъл с окончателно решение по изострен до крайност конфликт не само с национални, но и с геополитически измерения, в който са въвлечени световни сили и ключови играчи в българския преход. И е далеч по-вероятно именно този товар, а не преминаването от граждански към търговски дела, да се е оказал непосилен за психиката му. Не по-малко вероятно е обаче Ценов да е станал жертва на умишлено посегателство, за която версия разследващите досега не обелват дума. Майката на Цветан Ценов, Маша Стоянова обяви вече, че спира с медийните изяви, тъй като с мъжа й Стефан Ценов били предупредени да внимават. При срещата й с Топалов и с цялото търговско отделение, продължила повече от час, съдиите са мълчали през цялото време с наведени глави, без да продумат.

Маша Стоянова вече разказа пред медиите, че в деня преди фаталния инцидент синът й е имал среща в кабинета на председателя на търговското отделение Радостина Данаилова, на която е присъствал и Калоян Топалов. След края на въпросната среща на Цветан Ценов му станало лошо, а негови колеги му оказали помощ. Подобна среща имало и преди да постанови решението по делото за ръководството на мюсюлманското вероизповедание. Родителите на Ценов не си позволиха да коментират правилността на съдебния акт, но бяха категорични, че синът им е бил подложен на тормоз, което сринало психиката му.

Прокуратурата засега мълчи, но председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров призна, че изслушването им е от ключово значение за образуваната от съвета проверка. Кой ще отговори обаче на въпроса оказван ли е натиск върху съдия Ценов за решаване на делото в едната или другата посока? И за каква съдебна независимост и реформа говорим, ако делата се решават с подобни методи?

 

"Ренесанс"? Дано е истина!

"Данните, отразяващи настъпилия "ренесанс" в ежедневната работа на Софийския градски съд през 2015 г., показват, че правилната организация на работата и увеличаване на механизмите, водещи до нарастване на общественото доверие в професионализма и почтеността на хората, които работят в Софийския градски съд, ще допринесат за възстановяване на дължимото уважение към институцията." С това заключение Калоян Топалов е обобщил доклада си свършеното в СГС до момента. От приведената статистика не става ясно обаче дали са настъпили качествени измерения. Повечето показатели са се променили незначително, като има спад както в общия брой на делата, така и в натовареността. Увеличен е най-вече броят на делата за фалити, които се отразявали най-сериозно върху спазването на разумните срокове. Най-голямата бройка нови дела в търговското отделение пък идва от молбите за издаване на изпълнителен лист въз основа на арбитражни решения. Постановените присъди и одобрените споразумения също са малко повече, но най-масово налаганото наказание е условното. През миналата година са образувани дисциплинарни производства срещу 12 съдии – Румяна Ченалова, Владимира Янева, Богдана Желявска, Петя Крънчева, Петър Петров, Калинка Пандохова, Мариян Марков, Златка Чолева, Рени Коджабашева, Олга Кадънкова, Елка Пенчева и Виолета Йовчева. В доклада липсват обаче данни за съдии, които не са наказани, независимо че ВСС е поискал това от председателя на СГС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст