ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Някои питанки за протеста на зърнарите

Тракторният протест на зърнопроизводителите следва добрите френско-гръцки традиции в тази насока, но трудно го разбираме. Нещо повече, след като агроминистърът Явор Гечев подкара лично първата машина за затапване на Дунав мост с ангажимента да ретранслира недоволството в Брюксел, подозираме служебния кабинет в заиграване със зърнарите. Водещ отрасъл са, нека отстояват интересите си, но някои въпроси чакат отговори.

Така и не разбираме с какво украинския внос на зърно засяга фатално продажбите им, които уж са предимно в чужбина. Засичан ли е досега тир с украинско зърно, идващ от Румъния да разтоварва в България, която е нетен износител, при това в сериозни обеми? Та нали големите сили договарят т. нар. зърнени сделки и пътеки за солидарност, за да бъде изнесена поне част украинската продукция в други региони. Какъв е проблемът, ако това става със сухопътен транзит редом с морските превози?

Вярно е, че сме точно на пътя от Украйна към Балканите, Азия и Средиземноморието, но ако не пускаме тировете от Украйна през България, какво правим освен да ги пренасочваме по други маршрути. По-дълги, които да ги затрудняват и бавят, но не и да вдигнат международните цени, които от месеци падат на водещите борси, а оттам и на софийската. Да не говорим, че създаването на такива пречки е немислимо предвид закрепения и в евро регламент общ фронт в подкрепа на Украйна.

Ако украинската продукция наистина засяда в съседните страни, вместо да продължава към Близкия изток и Африка, реакцията е все пак оправдана. Но ако родните зърнопроизводители са се наточили за свръхпечалба, следва да поохладят емоциите. По време на кампанията миналата година цените наистина скачаха, но в късната есен тръгнаха надолу. Точно както цените на газа се укротиха след паническия ръст в очакване на зимата. И точно както студът не дойде, зърнената реколта се оказа добра навсякъде, което укроти борсовите индекси.

Освен това малко ни пързалят – както зърнарите, така и гълъбарите. Първите пуснаха в оборот страха от Чернобил с намеци за безконтролен внос на отровни храни. Както знаете полуразпадът при радиацията е дълъг, та всичко украинско няма как да е чисто. Само че агенцията по храните не намери нищо мръсно, нито пък друга държава е повдигала въпроса. Един от протестиращите каза обаче повече, отколкото е редно.

“Тук далеч не говорим само за пшеница и слънчоглед. Става въпрос за внос на яйца, плодове, зеленчуци, мед и други. В момента в България се внася субсидирана стока от Украйна без никакъв контрол. Те получават субсидии за семена, горива и торове и могат да си позволят да продават продукцията си на безценица. Проблемът го има и в Румъния, и в Полша. Регламентът 2022 от май 2022 година просто трябва да се прекрати!”

Е, какво да направим сега, щом като Украйна се справя добре със земеделието дори в условията на свирепа война? Ако най-субсидираният агро сектор не удържа конкуренцията, малко да свали цените. Защото при изобилието от зърно цената на хляба не пада, а качеството му остава отчайващо, докато служебният кабинет и партийните централи се надвикват на тема сваляне на цените, за да имало хляб за народа. Иначе да се протестира е добре, защото Брюксел е далеч от Бахмут, а родните управници често проспиват тънкостите на евроатлантизма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст