ФЕД запази лихвите на 23-годишен максимум заради високата инфлация

ФЕД запази лихвите на 23-годишен максимум заради високата инфлация

Федералният резерв не промени лихвените проценти на редовното двудневно съвещание на паричния си комитет (FOMC) приключило на 1 май. Централните банкери гласуваха с пълно единодушие базовата лихва по федералните фондове да остане в диапазона 5.25-5.50 процента – най-високата от 23 години насам. Тя е в тази рамка от юли 2023-а насам.

В официалното си изявление след края на заседанието се посочва, че “през последните месеци няма напредък и доближаване на основната лихва до целевите 2% годишно”. И се подчертава отново, че е необходима по-голяма яснота по отношение на инфлационната перспектива преди да започнат да редуцират лихвените проценти.

На пресконференцията след мартенското съвещание на паричния комитет на Федералния резерв банковият председател Джеръм Пауъл загатна, че би било подходящо да започне понижение на лихвите “в определен момент” рез тази година. А в официалното си изявление на 1 април щатските централни банкери изтъкват, че “пречките пред достигането на целевите мерки на инфлацията и на пазара на труда са постигнали по-добър баланс през последната година”. Икономическата перспектива пък е охарактеризирана като “несигурна”.

Щатските централни банкери ще публикуват осъвременен набор от икономически прогнози след приключването на официалното си съвещание през идния месец.

Освен лихвеното решение, паричните стратези на Федералния резерв обявиха и промени на програмата си за вталяване на баланса си. От 1 юни нататък американските централни банкери ще забавят скоростта, с която свиват баланса си на месечна база от 60 на 25 млрд. щ. долара и ще съхранят на 35 млрд. долара на месец тавана на общия размер на изплатените главници на гарантираните с ипотеки книжа на падеж. Федералният резерв ще инвестира повторно всички падежирали главници над този таван в ДЦК.

Решението да се охлади скоростта на редуциране на баланса на институцията е в резултат на желанието да се избегнат каквито и да било нарушения на ликвидността на финансовите пазари подобни на случилите се през 2019-а. Въпреки че тази мярка може да разхлаби финансовите условия точно когато американската централна банка се опитва да поддържа натиска върху икономиката, паричните стратези настояват, че балансът и лихвите са инструменти с различна цел.

Доходността на щатските правителствени облигации се понижи след като Фдералният резерв не направи дори намек за предстоящо лихвено повишение и се съгласи да забави редукцията на портфейла си от ДЦК. Годишната възвръщаемост на двегодишните американски облигации, които се влияят най-силно от лихвената политика на щатските централни банкери, се понижи под 5 процента. А борсовите индекси се възстановиха след спада си. Щатският долар почти не реагира на решенията на Федералния резерв.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст