Суровият петрол с шеста поредна печеливша седмица

Цените на суровия петрол се повишиха с повече от един щ. долар за барел на 4 август, регистрирайки шеста поредна седмица на печалби след като водещите световни производители на суровината Саудитска Арабия и Русия удължиха с още един месец – до края на септември – срока на допълнителните доброволни редукции на доставките си за международните пазари. И по този начин задълбочиха опасенията на пазарните играчи, че търсенето ще е по-високо от предлагането. Фючърсните контракти на базовия сорт “Брент” с доставка през октомври добавиха 1.10 долара за барел (1.29%) към котировките си и приключиха седмичната си търговия на цена 86.24 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI с доставка през септември пък поскъпна с 1.27 долара за барел (1.56%) и “затвори” на 82.82 долара за барел. И двата базови сорта се изкачиха до най-високите си от средата на април котировки на 4 август. Възходът на суровия петрол означава, че фючърсните контракти на американското гориво на борсата в Ню Йорк са заличили всичките си загуби от началото на годината.

Анализатори на “Голдмън Сакс груп” изчислиха през седмицата, че глобалното потребление на черно злато се е раздуло рекордно през юли, надвишавайки доставените количества гориво и хвърляйки пазара в дефицит. Което отново върна в полезрението на експертите от бранша котировката от 100 щ. долара за барел “Брент” до края на годината.

Причините за поредното напрежение на пазара на суров петрол са няколко.

На първо място, Саудитска Арабия обяви на 3 август, че удължава до края на септември действието на доброволното си едностранно решение да помпа по 1 млн. барела дневно по-малко черно злато. Русия също ще продължи да ограничава допълнително производството на горивото и през септември, макар и с по-ограничени количества от 300 хил. барела на ден (срещу заявените 500 хил. барела през юли и август). Тези ангажименти са извън официалното колективно намаление на квотите, договорено преди броени месеци от ОПЕК и партньорите им.

Според пазарни стратези на “Саксо кепитъл маркетс”, “тези редукции на предлагането (на ОПЕК+) най-накрая са напрегнали пазара на черно злато, при това точно в сезона на пиковото лятно потребление”.

Анализатори на “Ю Би Ес груп” прогнозират, че това “продължително орязване на производството ще доведе до пазарен дефицит от над 1.5 млн. барела дневно през септември след приблизителен дневен недостиг от 2 млн. барела през юли и август”. Банкерите очакват сорт “Брент” да се търгува в диапазона 85-90 щ. долара за барел през идните месеци.

От страна на търсенето, глобалното потребление на суров петрол може да се увеличи с 2.4 млн. барела на ден през тази година, коментира руският вице премиер Александър Новак след края на съвещанието на Съвместния министерски комитет по надзора на ОПЕК+ на 4 август. Министрите на енергетиката на страните от групата не препоръчаха промяна на производствените квоти. Комитетът отбеляза, че би могъл да вземе допълнителни мерки по всяко време, което означава нови редукции, ако пазарните условия се влошат.

На второ място, в средата на седмицата щатската правителствена агенция за енергийна статистика на Министерството на енергетиката съобщи, че складовите запаси от суров петрол са паднали с рекордните 17 млн. барела през предишната седмица, защото износът и подадените към рафинериите количества черно злато са скочили в най-активния летен сезон на пътувания.

На трето място, сериозно отражение върху петролните котировки оказаха и публикуваните в последния работен ден от седмицата данни за скромен ръст на наетите по трудов договор (без селското стопанство) американци през юли, но при сериозен ръст на заплащането и спад на процента на безработицата – фактори, свидетелстващи за продължаващо напрежение на пазара на труда. В допълнение, спадът на активността на бизнеса в еврозоната се е задълбочил по-сериозно от очакванията през миналия месец. А “Бенк ъф Инглънд” повиши на 3 август лихвения си процент за 14-и пореден път до най-високите за последните 15 години 5.25% и предупреди бизнеса и домакинствата, че разходите за обслужване на кредитите ще останат високи поне през следващите две години.

На четвърто място, военният конфликт в Украйна също излезе на дневен ред след като Каспийският тръбопроводен консорциум (КТК ) обяви, че руските власти са затворили временно пристанището на Новоросийск след атака на украински дронове. Въпреки това товаренето на горивото на акустиралите танкери продължавало и нямало поражения върху инфраструктурата на КТК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст