ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за енергетиката

Парламент нов

Парламентът прие отново промените в Закона за енергетиката. Това стана със 133 гласа “за” и 49 “против”. В подкрепа на промените гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против бяха БСП, “Има такъв народ” и “Възраждане”. С повторното приемане на измененията депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев. Текстовете, оспорвани от държавния глава, предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 година.

Основната промяна цели от 1 юли 2024 година Националната електрическа компания да престане да бъде обществен доставчик. Поради тази причина крайните снабдители, сред които са електроразпределителните предприятия, които доставят енергия на битовите потребители, ще получават компенсации, ако електроенергията, която закупуват, е над определен праг, който ще се определя от Министерския съвет. Парите ще идват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” с правителствено решение, в което ще се посочва над каква сума те ще получават тези компенсации. Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 година.

Радев не е съгласен с въвеждането на пълна либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители, без да има ясни механизми как ще бъдат компенсирани енергийно бедните. Според президента моделите, които в момента се предлагат, не обхващат всички уязвими групи от населението.

От БСП посочиха, че мотивите на държавния глава изцяло се припокриват с опасенията на опозицията. “Все още не е ясно как ще бъдат компенсирани битовите потребители и откъде ще дойдат парите. От отпадането на обществения доставчик ще се сблъскаме с три обществени доставчика и това ще бъдат електроснабдителните дружества поне за две години. Как ще бъдат стимулирани да предлагат евтина енергия на гражданите до 2026 година? По никакъв начин, защото каквото и да предложат, те ще бъдат компенсирани от всички нас – от парите, които се събират”, каза социалистът Драгомир Стойнев.

Според Йордан Тодоров от “Възраждане” промените в Закона за енергетиката не са, за да се направи добра реформа за българската енергетика и общество, а да се изпрати текст до Европейската комисия, с който да получим средства от Плана за възстановяване и устойчивост. “Тези пари ще трябва да бъдат върнати. Получава се така, че управляващите получават едни пари накуп по ПВУ, разпределят ги на техни фирми, а след това българският народ ще връща тези пари”, изтъкна той.

Павела Митова от ИТН коментира, че е крайно време българският “политически елит да спре да гледа на сектор “Енергетика” като на “дойна крава за държавната хазна”. По думите ѝ, за подобни реформи са нужни повече от шест месеца, както и подробен анализ. “Измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители”, смята тя.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отбеляза, че е съгласен с част от мотивите на Радев, тъй като има несъвършенства в закона. “С това сме наясно всички, но неговото приложение е от 1 юли 2024 година. Тоест ние имаме осем месеца да направим необходимите промени в този закон, каквито са необходими, за да работи той без проблем. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме, въпреки аргументите на президента, които и ние ги споделихме по време на обсъжданията в енергийна комисия, да приемем отново този законопроект”, апелира той. Настояването на депутата от ГЕРБ е заради това, че законът е обвързан с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст