ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осъдиха Столична община да плати 100 бона обезщетение

местни данъци и такси

Столична община е осъдена да плати 100 000 лева обезщетение за гибелта на Цветан Цветанов, който през 2015 г. бе ударен от дърво в Борисовата градина. Това е ясно след решение на Софийския апелативен съд (САС). Обезщетението трябва да се изплати на майката на загиналия.

САС отхвърли трърдението на общината, че инцидентът е в резултат на непреодолима сила – падане на видимо здраво дърво поради развили се гнилостни процеси в кореновата му система, като падането е станало за секунди при издаване на специфичен силен звук.

Майката на Цветанов заведе иск за обезщетение от 100 000 лева срещу общината по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, под чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градският съд уважи изцяло иска на жената и осъди общината да ѝ плати исканото обезщетение. СГС установи, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст