ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КС отряза ВАС за лиценза на “Делта гард”

Конституционен съд

Конституционният съд (КС) поряза опита на Върховния административен съд (ВАС) да спаси лиценза на свързваното със СИК, ДПС и ГЕРБ дружество „Делта гард“ чрез атака срещу разпоредбата от Закона за частната охранителна дейност, по която беше отнет. Касационният състав на ВАС по делото за лиценза сезира конституционните съдии, атакувайки едно от основанията за взимане на разрешителното – когато физическото лице, регистрирано като едноличен търговец, собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност, съдружник в дружество с ограничена отговорност, член на управителния орган на търговското дружество или на юридическото лице, както и неограничено отговорен съдружник в командитно или събирателно дружество е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер.

Осем от конституционните съдии приемат, че разпоредбата не противоречи на Конституцията, а двама – Соня Янкулова и Янаки Стоилов, са подписали решението с особено мнение. Съставът на ВАС, пред който беше оспорено отнемането на лицензите на „Делта гард“ (Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова и Весела Андонова), твърди че това основание за отнемане на лиценз на охранителна фирма противоречи на гарантираните от основания закон свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпция за невиновност и право на труд. Преди това на първа инстанция Административния съд София – град потвърди заповедта за отнемането на лиценза, издадена преди 2 години от шефа на Главната дирекция „Национална полиция“.

В ролята на обвиняем се оказа единият от собствениците на охранителната фирма – Димитър Стоянов, популярен като Митко Каратиста, привлечен през 2019 г. за самоуправство, осъществено чрез сила или заплаха, във връзка с охраната на фотоволтаичен парк. След предявяване на постановлението две години по-късно стана ясно, че броени дни преди това Стоянов е прехвърлил дяловете си в „Делта гард“ на своя съдружник. Съдът прие обаче, че относима за обжалване на санкцията е датата на привличане, а не на предявяване на постановлението, каквото е и буквалното съдържание на атакуваната от ВАС в угода на охранителното дружество разпоредба.

„Делта гард“ нашумя покрай разследването на „Антикорупционния фонд“ за безчинствата на бившия следовател Петьо Петров – Пепи Еврото по скандала „Осемте джуджета“. Същият е обявен за издирване, след като изчезна мистериозно при полицейско-прокурорска спец операция. Преди това бившата му съпруга Любена Павлова описа Петров като недосегаем брокер в съдебната корупция, но така и не стана ясно кои магистрати са постановявали поръчковите съдебни актове, нито пък някой отвори уста за търсене на отговорност в тази насока.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст