ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банкноти от 5, 10, 20 и 50 паунда с лика на крал Чарлз влизат в обращение на 5 юни

Банкноти с лика на крал Чарлз влизат в обращение на 5 юни

Банкноти с лика на британския крал Чарлз ще влязат в обращение от 5 юни нататък, съобщи “Бенк ъф Инглънд” на 21 февруари. Това ще се случи повече от една година след като бе показан техния дизайн. Портретът на краля ще присъства на полимерните номинали от 5, 10, 20 и 50 паунда, които ще циркулират успоредно със съществуващите с лика на покойната кралица Елизабет. Новите парични знаци с образа на Чарлз III ще се печатат единствено за замяна на износените и повредените и за да задоволят евентуален скок на търсенето на банкноти, посочва “Бенк ъф Инглънд”.

Монети с изображението на краля вече са в обращение, но банкнотите изискват по-дълга подготовка. Просто защото на банкоматите и устройствата за самообслужване ще им трябва повече време, за да се научат да разпознават новия образ.

Банкнотите с лика на кралица Елизабет, които вече са в обращение – около 4.7 млрд. “къса” с общ номинал 82 млрд. брит. паунда, ще продължат да се ползват в магазините. Първата банкнота, изобразяваща кралица Елизабет II, е била с номинал от 1 паунд и е емитирана през 1960 година.

Английската централна банка обяснява, че подходът й е в съответствие с указанията на Кралското семейство и цели промяната да има минимално въздействия върху околната среда и финансите. Това означава, че новите банкноти с образа на 75-годишния монарх, известен с кампаниите си в подкрепа на опазването на природата, ще влязат в обращение “постепенно”, добавят английските централни банкери.

Чарлз, който стана крал след рекордното управление на майка си кралица Елизабет II от 70 години и седем месеца, приключило през 2022-а, ще е вторият монарх, изобразен на банкнотите на “Бенк ъф Инглънд”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст