Батаците в земеделската политика на ЕС – първа грижа на новата Европейска комисия

Европейска комисия

След бурните фермерски протести и пет дни след старта на преизборната кампания за евровота през юни, Брюксел обяви, че опростява екологичните изисквания, свързани с отпускането на земеделските субсидии и реалното им получаване от реалните производители. През целия си мандат досегашната Европейска комисия настояваше Общата селскостопанска политика да бъде подчинена на “зелените регламенти”, въпреки че стотици фермерски асоциации ги обявиха за прекалено скъпи и силно неефективни. Сега обаче явно взеха да духат други ветрове и основните политически сили в Общността направиха крачка назад в опит да спечелят гласовете на фермерите и техните семейства. Ами утре, ако номерът мине?

След Европейският парламент, в понеделник (13 май) и Съветът на ЕС прие промените в ОСП, които целят облекчаване на административната тежест за стопаните, ревизия на стратегическите планове по земеделските политики на страните членки и екологичните изисквания към фермерите. Най-общо казано ЕС позволява повече дерогации от изискванията задължително почвено покритие, редуване на културите и правилата за угарите спрямо въпросните екостандарти.

Прието бе и предложението малките стопани с обработваема земя до 100 дка да не подлежат на проверки и санкции. По оценка на ЕК

тези земеделци са 60% от кандидатите за субсидии,

но обработват едва 10% от земята в Обединена Европа.  

Като аргумент за рязко променената позиция е посочена геополитическата ситуация, като последиците от руската инвазия в Украйна и екстремните метеорологични явления на целия континент.

Освен това, Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС. Срокът на тези мерки, които бяха въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на блока за икономиката на Киев чрез достъп до общия пазар, изтича на 5 юни.

Отстъплението от голяма част от зелените политики за земеделие в края на мандата е ясно доказателство, че концепцията на Комисията спрямо сектора е била погрешна. Експерти от три години предупреждават, че е

решението за увеличаване на земеделските регулации е повече от странно.

Особено след поредицата от кризи, с които те се сблъскаха през последните 5-6 години.

Енергийната криза през 2022 г. беше един от най-сериозните удари, защото “топлото” и “светлото” са необходими за целия производствен цикъл в хранително-вкусовата промишленост – от полето до щандовете на търговските мрежи. Другият аргумент са масовите фалити на европейски ферми и отдръпването на младите хора от сектора.

По данни от 2023 г. на Евростат, през последните 15 г. фермите в Европейския съюз са намалели с 5.3 млн. броя, което означава спад от 37 процента. В началото на отчетният период – 2005-2020 г., в Общността е имало общо

9.1 млн. земеделски и животновъдни “производствени единици”.

Решението за опростяване на екоизискванията разгневи природозащитните групи. Над 140 неправителствени организации осъдиха решението и го нарекоха „опортюнистично“ връщане на зелените политики на ЕС назад. Според тях целта на партиите е да получат политическа подкрепа преди евроизборите.

Въпреки отстъпките на Брюксел, фермерите смятат, че мерките са половинчати и временни. Затова възобновиха протестите, като първият беше в полската столица Варшава – на 9 май фермери. Исканията са същите – отказ от “Зелената сделка” и още субсидии, които да покрият щетите им от вноса на украинска продукция.

Основната причина за недоволството са ниските цени на зърното, плодовете и зеленчуците заради вноса на продукти от Украйна. Редица браншови организации от различни държави от блока готвят голям протест в Брюксел на 4 юни, в навечерието на изборите за ЕП, които ще се проведат от 6 до 9 юни.

Очевидно земеделската политика на ЕС продължава да е тема с продължение, чието дописване и затваряне (дай, Боже) пада върху плещите на следващата Европейска комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст