БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива “14 века България в Европа”

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа", Емил Кошлуков, Кирил Вълчев, Милен Митев

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена “14 века България в Европа” – БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава.

Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се подписва между БНТ, БНР и БТА, се приема, че всяка от трите национални медии ще има собствени инициативи, обяви Кирил Вълчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция.

“Към голямото послание, че българите имаме основание за самочувствие с приноса, който имаме и в историята, и днес в Европа, вече 14 века, е общото ни послание тук – на тримата настоящи ръководители на националните обществени медии: Показваме, че българите можем да работим заедно, че можем да мислим отвъд мандатите си”, каза той.

Българското национално радио има многообразие от канали, чрез които да комуникира със своята аудитория. Освен чрез предавания и рубрики в националните програми, посветени на всяка една от тези годишнини, БНР ще може да се включи в тяхното отразяване и чрез своите музикални състави, добави генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

“Наскоро излезе едно изследване относно достъпа до култура през 2023 година, в което имаше доста безпокоителни данни, според които повече от 60% от българите не са участвали нито веднъж в културна дейност през изминалата година.

Основната причина, която посочват най-голям процент от хората, е липсата на свободно време. И именно тук двойно по-голяма става нашата отговорност като обществени медии – след като аудиторията очевидно не намира времето да обърне внимание на историята, на културата, ние да намерим правилния език, чрез който да достигнем до аудиторията и да събудим у нея интерес към тези събития”, обясни той.

Ключови дати от нашата история имат принос към европейската култура, казва генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

“В тази колективна памет трите обществени медии могат да съхраняват. Но това, което ние правим – да съхраним архива, паметта, да натрупаме базата данни. Интерпретацията е въпрос на други хора”, посочи той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст