Над 3.6 млн. лв. дивидент си разпределят акционерите на “ЕМКА” – Севлиево

Започва изплащането на пенсиите, пенсия

Акционерите на “ЕМКА” АД – Севлиево ще си разпределя общо 3 654 690.69 лв. от нетната печалба за миналата година като дивидент. Това е гласувало редовното общо събрание на компанията за производство на изолирани и намотъчни проводници. Брутната сума на една акция е 0.0842105 лева. Начало на изплащане на дивидента е 10 юли. То ще се извършва чрез “Централен депозитар” и финансовите центрове на “Юробанк България” АД. 

Нетната  печалба на компанията за 2023 г. е в размер на 8 662 088.75 лева. Останалата част от нея, след изплащането на дивидент, ще бъде отнесена във фонд “Неразпределена печалба”.

Правото да получат дивидент имат всички, които са вписани в централния регистър на ценни книжа, като акционери към 4 юни. Все още могат да се сключват и сделки с акции на “ЕМКА”, които дават право на участие в разпределението на печалбата за 2023 година. Последната дата за това е 31 май.

Най-големите акционери в компанията от Севлиево са “Индустриален капитал холдинг” с дял от 33.12%, “КЕМП” АД – с 37.37% и ЗУПФ “Алианц България” – с 6.93% от книжата с право на глас. Останалите акции се държат от по-малки инвеститори.

От нетната печалба за 2022 г. “ЕМКА” разпредели по 0.1579 лева дивидент на акция

Общото събрание прие доклада за дейността на дружеството и одитирания годишен финансов отчет за 2023 г. и одиторския доклад към него.

Членовете на съвета на директорите на фирмата – “Манг” ООД, “Профи -Т” ООД, “Дениде” ООД и “ЛТС Консулт 2011” ООД, са освободени от отговорност за дейността им през миналата година.

През последните години

“Емка” пази позициите си на водещ производител на кабели и проводници,

като се разработват нови продукти и се залага на съвременно технологично оборудване на производството. 

Акциите на “ЕМКА” АД се търгуват на “Българска фондова борса“. За началото на тази година цените им вървят нагоре – от 2 лева се повишиха до 2.08 лева в момента. Това оценява компанията на над 90 млн. лева пазарна капитализация. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст