КНСБ иска до 2025 г. минималната работна заплата да стане 1080 лева

КНСБ иска до 2025 г. минималната работна заплата да стане 1080 лева

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, който участва в конференция “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”.

На 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималната работна заплата за следващата година. В тази връзка Костов припомни, че близо 2200 лв. е средната заплата за първото тримесечие на тази година. По думите му предложението за бъдещата минимална работна заплата е за 15,7% ръст.

Главният икономист на КНСБ изрази надежда за напредване в процеса по договаряне между синдикатите и Министерството на труда и социалната политика, относно транспониране на текстовете на Европейската директива за минималната работна. По думите му крайният срок за транспониране е 15 ноември, но според него, той няма да бъде спазен.

Новият размер на минималната работна заплата няма да води до адекватност, но ще приближи съотношението към сумата, която ние изчисляваме. Директивата би ни дала рамка и механизъм, върху които да стъпим“, каза той и припомни, че от КНСБ предлагат да има различни минимални заплати спрямо образователната степен.

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов посочи, че работят в условия на сериозна политическа нестабилност, което винаги се отразява на резултата на работата на синдикатите. По думите му в България вече е направена първата стъпка по имплементиране на директивата и законово е въведен начинът, по който се определя минималната работна заплата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст