Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений беше посрещнат тържествено в своята епархия. Той беше избран вчера за Сливенски митрополит от Светия Синод. За него гласуваха 7 от митрополитите, докато останалите петима подкрепиха неговия съперник - Мелнишкия епископ Герасим

Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений със звън на празнични камбани в храма на село Крушаре.

На място дойдоха много духовници от епархията и вярващи.

Преди да влезе в храма “Света Троица”, където имаше кратка служба за встъпването му в длъжност, пред медиите митрополит Арсений обяви, че в бъдещата си работа в епархията ще се ръководи от думите и делата на митрополитите преди него.

“Живейте в мир с всички човеци. Ще се постарая, разбира се, съобразно с моите сили и скромни възможности, като човек немощен, да подражавам на достойните архипастири на Сливенска епархия. Това са едни емблематични йерарси, които с особена почит и благоговение, чета за техния допринос въобще в развитието на цялата българска, историята на Българската православна църква, и в частност на Сливенски епархия. За мен те ще бъдат пример за подражание. Вярвам, подкрепен от достойните свещенослужители в епархията и от верния божи народ, ще оправдая това доверие, стараейки се, отново ще подчертая, да подражавам на техния пример”, каза той. 

Относно напрежението в епархията и стъпките за умиряване на хората, новият митрополит обяви:

“Вижте, с молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, пред които ще бъдем изправени в това нелеко, отговорно архипастирско служение. Отново подчертавам – подкрепен неимоверно от съдействието и помощта на свещенослужителите в Сливенска епархия”. 

За резултатите от ревизията на Светия синод също стана дума, макар и темата да не е тържествена.

“Съобразно църковната етикеция и протокол сега трябва да отида в престолния за епархията град Сливен, да отправя своето архипастирско послание оттам към всички епархиоти и свещенослужители, монашествуващи в епархията. След това да отслужим молебен с особен чин, в който се чете и акта на Светия синод за избор на митрополит, вечерно богослужение, заупокойна молитва за митрополит Йоаникий, когото аз много обичам и почитам, който много ми помогна в моя духовен живот. И след това вече митрополит Йоан ще предаде всички тези документи, с които ще се запознаем тепърва”, коментира митрополит Арсений.

Митрополит Арсений благодари на всички, които го посрещнаха в село Крушаре.

“Сам Господ Исус Христос ни казва: Мой мир ви давам. Воден преди всичко от искрена и непоколебима вяра в Бога, вярвам, че именно мирът, любовта и единството, които са свидетелство за нашата праотеческа православна вяра, ние ще живеем в мир, в братолюбие, в единомислие, вървейки по спасителния път на нашето спасение”, каза той.

Тази вечер митрополит Арсений се срещна с държавната и общинската власт в Сливен, след което се отслужи и вечерна литургия. Към момента няма напрежение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст