Преходът към еврото в Хърватия е протекъл без сериозни проблеми

В еврозоната се влиза евро

Периодът на смяна на валутата в Хърватия е протекъл гладко и е нямало сериозни физически и административни проблеми. Това отбеляза Анте Янко Бобенко, заместник председател на Хърватската агенция за малките и средни предприятия (HAMAG-BICRO). Той е сред участниците в конференция “Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия”.

Събитието е подготвено  съвместно от Българската търговско-промишлена палата, Българо-хърватския бизнес клуб и в сътрудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева. 

Не е имало и затруднения с подмяната на софтуера в администрацията,

според Анте Янко Бобенко. А това е едно от най-големите предизвикателства в процеса по приемане на еврото.

Заедно с това той посочи, че

членството на страната в еврозоната е оказало много положително въздействие върху хърватските износители.

По думите му те могат да развиват бизнеса си много по-лесно отпреди, включително и заради отпадането на валутния риск и на други разходи, около развиване на дейност на други пазари. Освен това експортно ориентираните компании не са имали проблем и с подмяната на куната с евро, за което

им е помогнал и практическия предишен опит.  

Според Анте Янко Бобенко, подкрепящ подмяната на валутата в страната е бил и фактът, че 80 процента от депозитите в Хърватия преди членството в еврозоната са били в евро. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст