Собственикът на Zara Inditex отчете печалба въпреки забавянето на продажбите

Собственикът на Zara Inditex отчете печалба въпреки забавянето на продажбите

Собственикът на Zara – Inditex, отчете оптимистично начало на сезона, въпреки че продажбите и печалбата за тримесечието са били в рамките на очакванията. Растежът се забавя в сравнение с миналата година и слабата потребителска среда.

Inditex – търговецът на дребно за мода, беше компанията с най-добро представяне в Европа, след като съобщи, че клиентите са се нахвърлили върху пролетно-летните им колекции въпреки лошото време в цяла Европа, което затрудни конкурентите.

Собственикът на Zara Inditex отчете печалба въпреки забавянето на продажбите

Оптимистичното начало на сезона за собственика на Zara съвпада с отчетените от тях тримесечни продажби и печалби, които са в съответствие с очакванията, като растежът се забавя заради трудните сравнения с миналата година и слабата потребителска среда. Акциите на компанията се повишиха с 4.8% в 9:14 ч. сутринта, след като скочиха с цели 5.3% при отварянето на борсата в Мадрид.

Продажбите нараснаха с 12% при постоянни обменни курсове между 1 май и 3 юни, което е знак, че второто тримесечие върви по-добре от очакваното. Базираната в Артейшо, Испания компания също така отчете оперативна печалба от 1,6 милиарда евро (1,74 милиарда долара) за трите месеца до 30 април, което отговаря на средната оценка на анализаторите.

Собственикът на Zara Inditex отчете печалба въпреки забавянето на продажбите

Inditex се открои на фона на своите конкуренти в периода непосредствено след пандемията, като постигна двуцифрен ръст на продажбите, като същевременно подобри и своята доходност, въпреки слабите потребителски настроения и инфлацията.

Тяхната търговска актуализация за първите пет седмици на второто тримесечие поднесе изненада в положителна посока, като цифрата е по-висока от ръста на продажбите през първото тримесечие и по-близка до нивото, постигнато през цялата 2023 година.

Собственикът на Zara Inditex отчете печалба въпреки забавянето на продажбите

Нетната парична позиция на групата се е увеличила леко спрямо предходното тримесечие до 11,6 милиарда евро.

Инвеститорите търсят признаци, че засилената програма за капиталови разходи на групата няма да разводни възвръщаемостта им. Компанията планира да инвестира 1,8 милиарда евро в подобряване на магазините и технологиите, както и още 1,8 милиарда евро в повишаване на логистичните капацитет. До втората половина на 2025 г. се очаква компанията да разполага с допълнителни 7,2 милиона квадратни фута складова площ, включително повече капацитет за Zara, Bershka и обувки.

Акциите на Inditex са се повишили с около 11 процента досега тази година и достигнаха рекордни стойности през март. Цената на акциите се е повече от удвоила от 2022 година.

Четете още на: Toyota загуби 15 млрд. щ.д. пазарна капитализация след скандал със сертифицирането.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст