ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВнР привика македонския посланик заради побоя на българин в Охрид

мвнр

“Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната”, заявяват от МВнР

Посланикът на Северна Македония е призован да се яви в Министерство на външните работи. Поводът е побоят над българин в Охрид. В четвъртък вечерта е бил нападнат  Християн Пендиковсекретар на българския културен клуб “Цар Борис III” в Охрид.

“Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент – да гарантира сигурността на собствените си граждани“, се казва в позиция на МВнР.

Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз, подчертават от ведомството. Оттам призовават за незабавни действия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст