ГДБОП подхвана бомбените заплахи в училищата

Анонимните сигнали за бомби, заради които десетки български училища преустановиха учебната си дейност, са еднотипни имейли, адресирани като „важно съобщение” от името на някой си Егор Синянский, член на организацията MFUL. “Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”, пише в мейлите.

В различните градове последното изречение е заменено с името квартала, в който се намират заплашваните школа.
 
По-рано стана ясно, че десетки училища в София, Бургас и Варна са получили заплахи за взривни устройства. От МВР съобщиха, че ръководствата на учебните заведения разполагат с две възможности – или да подпишат протокол за поемане на отговорност, като учебните занятия не се прекратяват и продължават с нормален ритъм или да отменят учебния процес за срок от едно денонощие от констатиране на заплахата.

В някои от училищата подобни заплашителни мейли не са установени и към момента учениците и педагогическия персонал не са евакуирани.

Служителите на МВР вече извършват обстойни проверки в затворените училища за наличието на съмнителни вещи или предмети. В случай, че такива бъдат открити за обезвреждането им ще се включат служители от спец-екип от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст