Москва повишава митата върху износа на суров петрол

Русия ще увеличи през септември експортния налог, внасян от нейните производители на петрол. Правителството планира митото да стане 21.40 щ. долара на тон – най-високата му стойност за тази година и с повече от 25% над августовското равнище, съобщи в официално изявление Министерството на финансите на 15 август. Сумата се равнява на около 2.92 щ. долара за барел.

Данъците върху произведеното от местните компании черно злато са ключов източник на приходи в руската хазна, която се опразва бързо заради растящите разходи за финансиране на войната в Украйна и наложените от Запада санкции. Петролните котировки вървят нагоре в световен план заради редукциите на добива от ОПЕК+ и интензивното търсене. Русия, която редом със Саудитска Арабия е сред лидерите в производството на суров петрол в алианса, планира да продължи да ограничава износа си и през септември.

Тези фактори помогнаха за повишаването на цената на руското гориво над тавана от 60 щ. долара за барел, определен в края на миналата година от страните от Г-7 в опит да орежат притока на петродолари към Москва и същевременно да поддържа добре снабден глобалния пазар на суровината. Базовият руски сорт “Уралс” се е котирал за средно 70.33 долара за барел в периода от 15 юли до 14 август, което означава, че отбивът му от цената на сорт “Брент” се е свил до средно 13.90 долара за барел, информира руското финансово ведомство.

Експортното мито е само един от няколкото налози, които плаща петролният сектор на страната, и то представлява малка част от общите приходи от петрол в окончателно реформираната руска данъчна схема. Москва постепенно прехвърля данъчното бреме от изнесените количества зад граница върху производството на суров петрол и планира да анулира експортния налог през 2024-а.

Въпреки това, увеличението на митото в щатски долари в комбинация със слабата рубла, ще помогне за компенсирането на по-ниските продажби на руско черно злато в чужбина през септември и ще увеличи бюджетните приходи. Руската валута е третата най-губеща измежду паричните единици на развиващите се пазари през тази година и се е обезценила с над 25% спрямо долара.

В оставащите месеци до края на 2023-а допълнителните постъпления от продажба на суров петрол и природен газ ще бъдат в размер на около 800 млрд. рубли (грубо 8 млрд. щ. долара) над базовото равнище в бюджета заради по-високите цени, пресмята главният икономически съветник на руския президент Владимир Путин – Максим Орешкин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст