ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът е доста по-силен, отколкото изглежда, заяви Денков

Кабинетът е доста по-стабилен, отколкото изглежда по медиите в предизборна ситуация. Това заяви премиерът Николай Денков на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара по случай 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. Премиерът добави, че напрежение, спорове и интереси, с които правителството трябва да се справя, винаги ще има, но голямото мнозинство в Народното събрание и мнозинството от целия български народ подкрепят общата цел на кабинета.

Денков посочи, че неслучайно вицепремиерът Мария Габриел и ключови министри от кабинета са в САЩ за Втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. “Основната цел на правителството е да се интегрираме през следващите години напълно в европейските и евроатлантическите структури. Приоритетите – Шенген, влизането в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната, сътрудничество с Европейския съюз, със САЩ – това е насочено към развитието на България като нормална европейска държава. За постигането на тази цел ще действаме прагматично”, каза още министър-председателят. По думите му, промените в законите, решенията, които правителството взема, целят спокойно, методично, систематично да бъдат направени промените, които очакват хората от години. “Даваме си сметка колко е трудно, но имаме ясен и конкретен план”, увери Денков.

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България, отчете Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България. “През 2018 година, когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на шесто място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече е на четвърто място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд. лева”, допълни той. Канадските инвестиции възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места. “Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите”, отбеляза Маркет.

“Наблюдаваме, че това правителство работи в много трудна среда, преминава през кризи. Но то може да разчита на подкрепата на Американската търговска камара. Виждаме какви са евроатлантическите ценности, които изповядва това правителство и сме тук, за да помагаме”, изтъкна президентът на Американската търговска камара.

В срещата участваха също министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието и науката Галин Цоков, както и заместник-министри от министерствата на иновациите и растежа, на енергетиката и на икономиката и индустрията.

На 19 септември се навършиха 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. За първи път дипломатически отношения между двете държави са установени на 19 септември 1903 г. Тогава Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на САЩ в София. На 24 март 1910 г. САЩ признават независимостта на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст