ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според премиера Руската църква в София трябва да стои отворена

Руската църква трябва да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна църква. Това заяви пред репортери премиерът Николай Денков. Той коментира казуса със затворената Руска църква „Свети Николай“ в София след експулсирането на председателя ѝ архимандрит Васиан и още двама служители.

“Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу интересите на България. Те са чужди граждани“, подчерта Денков. “Прочетох доклада на ДАНС, има достатъчно основания тези хора да са извън България. Докладът е секретен, поискан е от Народното събрание и депутатите ще могат да го видят. Докато не бъде разсекретен, конкретната информация ще остане в доклада”, добави той.

От кабинета вчера заявиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храм “Свети Николай”. А патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма.

Премиерът коментира и темата за Шенген. “На 4 октомври е срещата с канцлера на Австрия. Разговорът ще бъде колко губи Австрия, че България и Румъния не са в пространството и колко би спечелила, ако сме вътре. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на Европейския съюз, няма никаква причина да настоява нашите патрули да стоят на границата с Гърция”, подчерта министър-председателят. “Ако ние защитаваме по-добре външните граници, то няма какво да минава през вътрешните. Целият фокус и на ЕС трябва да бъде върху защита на външните граници. Австрия неколкократно е твърдяла същото. Смятам, че имаме силни аргументи, за да покажем на всеки, че България и Румъния трябва да бъдат в Шенген и това е от ползва за всички”, допълни той.

За бъдещия ни прием в еврозоната Денков каза, че решението ще бъде взето в средата на следващата година.

Също така премиерът уточни, че предстои обсъждане, свързано със съществуването на служебни кабинети. “Цялата дискусия за служебните кабинети не е самоцелна, а резултат. Видяхме при продължителен период от служебни кабинети как президентът еднолично може да завземе една огромна власт, която не му се полага по Конституция. Начинът да се избегне тази концентрация на власт е въпрос на дискусия”, отчете той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст