ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пчелари излизат на пореден протест пред земеделското министерство

Членовете на националното сдружение „Български свободни пчелари“ излизат на протест пред Министерството на земеделието, съобщиха от Българското национално радио.

Те настояват държавата да намери механизми и финансови средства, за да подпомага сектора.

В момента, изкупната цена на пчелния мед е много ниска и не покрива дори направените разходи от пчеларите. Заради това те настояват за финансово подпомагане от страна на държавата.

Представителите на сдружението смятат, че подпомагането трябва да се направи чрез схемата „Де минимис“, но всяка помощ под 50 лева на пчелно семейство би обезсмислила мярката и би довела производителите на мед до неизбежен фалит.

Пчеларите припомнят и друга важна подробност.

Към момента изследванията дали посевите са пръскани със забранени пестициди, се правят само в частни лаборатории, а пчеларите сами заплащат за тях, като стойността на една проба е над 450 лева.

Затова те настояват да бъдат определени държавни лаборатории, които да правят такива изследвания.
Днешният пчеларски протест е втори за последния месец, като само преди 20 дни пред агроведомството застанаха недоволни пчелари, които обаче членуват в други браншови организации.
През последните години пчеларският бранш е пример за проблемите, създадени от липсата на закон за браншовите организации, тъй като има множество организации, които не намират начин да се обединят въпреки общите си интереси и нужди.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст