ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР не очаква нов наплив на бежанци заради войната в Газа

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От началото на годината до ноември 2023 г. “Гранична полиция” е предотвратила 174 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. Той заяви, че към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България заради войната в ивицата Газа.

“Ако през пролетта, началото на лятото, имахме по около 1500 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, в резултат на нашите действия, с 30 % засилване на охраната, в резултат на интензивния диалог с турската страна, през последните два месеца – септември и октомври, които по принцип са най-силни във връзка с нелегалната миграция през предходните години, ние имаме не повече от 300, до 400, незаконни опита за преминаване на българо-турската граница”, уточни Стоянов.

“На вход са задържани 1430 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022 г., а на изход – 2246 лица или 45% намаление спрямо същия период на миналата година”, добави министърът.

Стоянов обясни, че в момента се извършват много възстановителни работи по оградата на границата. За тази цел са отпуснати средства с постановление на Министерски съвет. “Съоръжението е компрометирано в 19 участъка. Ежедневно оградата бива компрометирана при опити за преодоляването ѝ и бива възстановявана от “Гранична полиция”. Изготвен е доклад и с постановление на Министерски съвет са отпуснати пет милиона лева. За една част от сумата, с решение на Министерски съвет, служителите от българската армия извършват леките ремонти, за тежките дейности е обявена обществена поръчка. Изискването всеки път да се обявява поръчка по Закона за обществените поръчки затруднява бързото отстраняване на нанесените щети”, каза още Стоянов.

МВР предприема и мерки за подобряване на кадровия ресурс на “Гранична полиция”. “В Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик преди няколко дни завърши випуск със 108 курсанти, а други 128 продължават обучението си в центъра и те ще постъпят на работа през април следващата година”, заяви той. “В момента е обявен най-големият до момента конкурс в МВР за назначаване на 217 гранични полицаи, който е придружен с широка разяснителна кампания”, обясни Стоянов.

Вече има подадени около 600 молби на кандидати, с назначаването им съставът на “Гранична полиция” ще бъде окомплектован до 95%. Според МВР-шефа към момента назначаваното на тази бройка е юридически невъзможно, заради параграф 16 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за администрацията, с който е установена забраната за увеличаване на общата численост на персонала на администрацията и изпълнителната власт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст