ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бургас търси европейски средства за индустриално развитие по ПВУ

каска строеж проект ремонт

Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“) от Националния план за възстановявани и устойчивост. Това съобщават от общината, като уточняват, че преди това е нужно да има и съгласие от общинския съвет.

Целта е да се осигури европейско финансиране, с което да се изгради обслужващата инфраструктура на Фаза 2 на “Индустриален и логистичен парк – територията под к-с „Меден рудник“. Там частни компании вече закупиха седем терена, но не могат да започнат развитието на своите инвестиции без път и необходимото захранване с ток, вода, газ и т.н.

От Община Бургас обявиха, че се работи по обособяване на тази територия като индустриален парк заедно с „Национална компания индустриални зони“ ЕАД още от началото на 2017 година. До момента е напълно изградена инфраструктурата във Фаза 1 на индустриалния парк, където работят реално близо 40 малки и средни предприятия. Така в капитала на дружеството бяха внесени имоти общинска и държавна собственост, находящи се в ПЗ „Юг – Запад“.

Терените в зоната са стратегически ситуирани в близост до международния път за Турция, в непосредствена близост до Пристанище Бургас, директна връзка с Международно летище и АМ Тракия. Изработен е технически инвестиционен проект за изграждане на вътрешната инфраструктура на парка, което дава предимство на Бургас при кандидатстването.

Заедно с проектирането са се обследвали и възможностите за финансиране изграждането на вътрешната инфраструктура. Такава възможност дава Националният план за възстановяване и устойчивост, компонент 3 – „Интелигентна индустрия“. Затова Бургас иска да използва всички възможни опции и да кандидатства както за довеждаща, така и за вътрешна инфраструктура на Фаза 2, уточняват от общината.

При одобряване на проектното предложение, „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД следва да осигури 20% съфинансиране със собствени средства за изграждане на вътрешната инфраструктура. Те ще дойдат от услугите, които ще предоставя дружеството на собствениците чрез изграждането на инфраструктурата, и от вземанията от продажба на имотите.

Община Бургас, като партньор по проекта за изграждане на довеждащата инфраструктура, следва да осигури 20% съфинансиране на стойност 1 159 328 лева. „Овергаз Мрежи“ АД също трябва да участват с 20% съфинансиране за изграждане на газопреносната мрежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст