ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блинкен обсъди с Алиев и Пашинян възможностите за сключване на мирен договор

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян възможността за сключване на мирен договор между двете страни. Това се казва в разпространени изявления на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър.

Според едното изявление, Блинкен „благодари на президента Алиев за готовността му да сключи силно и представително мирно споразумение между Азербайджан и Армения“. Държавният секретар на САЩ казва още, че „дългогодишният конфликт донесе страдание както на Азербайджан, така и на Армения“, и също така отбелязва, че мирното споразумение „ще бъде от полза за всички в региона“. Освен това Блинкен е обсъдил с Алиев двустранните отношения между Съединените щати и Азербайджан,  и „отбеляза последните опасения“ и също така е засегнал „възможностите за укрепване на сътрудничеството“.

В другото изявление, ръководителят на пресслужбата на американското външнополитическо ведомство посочва, че Блинкен в разговор с Пашинян е „обсъдил подкрепата на САЩ за усилията за постигане“ на мирен договор. В същото време държавният секретар е обявил „подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Армения“ и е отбелязал „усилията за увеличаване на двустранното сътрудничество с Армения“.

На 18 ноември арменският премиер каза на церемонията по откриването на есенната сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ, че Ереван и Баку са успели да постигнат съгласие по основните принципи на мирното споразумение. Два дни по-късно президентът на Азербайджан посочи на пресконференция след преговорите с иракския си колега Абдел Латиф Рашид, че очаква отговор от арменската страна на предложенията за мирен договор, които Баку представи на Ереван преди повече от два месеца.

Припомняме, че на 19 септември беше последната ескалация в Нагорни Карабах. В Баку беше обявено началото на военна операция. Ереван нарече случващото се „мащабна агресия“. Русия тогава призова страните в конфликта да спрат кръвопролитието и да се върнат към дипломатическо уреждане. На 20 септември беше постигнато споразумение за прекратяване на военните действия, а на следващия ден в град Евлах в Азербайджан се проведе среща на представители на Баку и арменското население на Карабах „за обсъждане на въпросите за реинтеграцията“.

На 28 септември президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване от 1 януари 2024 година. На населението е наредено да обмисли предложените от Баку условия за реинтеграция и да вземе собствено решение относно възможността за оставане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст