ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Атанас Славов: До месец ще сме готови с промените в Конституцията

България невинаги спазва практиката на Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека

Заседанието на комисията по конституционни въпроси продължава и сега. Дискусията е много интензивна, по конкретни текстове, с много ясни предложения. Надявам се, че до месец-месец и половина ще видим един готов вариант на конституционна реформа. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов пред БНТ.

“Всеки текст за промяна на Конституцията има възможност за тълкуване пред Конституционния съд. Аз съм убеден, че така предложените текстове са в правомощията на обикновено Народно събрание и могат да бъдат внесени. Ще има възможност за промени и по време на приемането на текстовете в зала. Част от критиките ще бъдат взети предвид”, каза той.

Славов допълни, че това са целите на конституционната реформа – независим съд, независим от политическо влияние прокуратура, както и отчет на прокуратурата.

“Не трябва да имаме възстановяване на сегашния състав на Пленума на ВСС, който в последните години израстна единствено в правомощия и не показа независимост. Целите са ефективен и независим съд. Прокуратурата да не се занимава с несвойствени дейности и да дава указания на държавни органи да извършват административни проверки, а да се фокусира върху наказателното правосъдие. Близо 2000 прокурори и следователи да извършват основната си работа – обвинителна функция в съдебния процес. Това означава да работят ефективно”, каза министърът на правосъдието.

„Предложили сме във ВСС да има 8 съдии. Редуцираме съществено политическата квота във ВСС. Когато редуцираме това политбюро на политическата квота, ще можем да разчитаме на независимост на съдебния процес. Няма да има възможност за директно политическо влияние“, убеден е Славов.

Според него трябва да се носи ясна отговорност. „Ако някой е нарушавал правилата, да си носи отговорност, а не да стои години наред. Нека ВСС да си носи отговорността за решенията, а не да прехвърля отговорността, както беше с г-н Сарафов. Аз оспорих избора на г-н Сарафов пред ВАС, който се произнесе, че министърът на правосъдието не може да се бърка в избора. Г-н Сарафов показа, че може да работи рационално и институционално. За мен е важно институциите да вършат своята работа компетентно и отговорно и да няма скандали“, обясни министърът на правосъдието.

„За да се случи тази конституционна реформа трябва мнозинство от минимум 160 гласа. Конституционното мнозинство търси различните допирни точки и до момента ги намира. Не бих отстъпил от квотното разпределение на ВСС. Това е доказан европейски стандарт за независимост на правосъдието. Ако отстъпим – обезсмисляме целия процес“, подчерта Атанас Славов.

Той припомни, че в основата на настоящото партньорско управление са заложени промените в Конституцията. „Ако нямаме съгласие, в голяма степен това ще има влияние върху стабилността на правителството. Надявам се обаче, че сме си извлекли поуките от 2015 г. и това няма да се случи“, каза още министърът на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст