ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС образува дисциплинарки срещу двама военни магистрати

ВСС

Дисциплинарни производства срещу двама магистрати са започнали по делото, в което се твърди, че са използвани специални разузнавателни средства (СРС) и е записан разговор между командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков и президента Румен Радев.

Прокурорската колегия на ВСС реши да образува дисциплинарни производства срещу полк. Антон Михов Радойнов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура в София, и срещу полк. Добрин Маринов – военен следовател във Военно-следствен участък – Велико Търново.

Причината е забавеното разследване по случая, в който се твърди, че през 2019 година чрез СРС са записани разговори между командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков и президента Румен Радев. Дисциплинарната комисия срещу Радойнов включва Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, а в дисциплинарния състав срещу Добрин Маринов са Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Евгени Иванов.

Прокурорската колегия отказа да образува дисциплинарно производство срещу двамата военни магистрати преди около месец. Искането и тогава бе на база проверка с констатации в доклад на Върховната касационна прокуратура, която установи сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от прокурора Антон Радойнов.

Мотивът ВСС тогава да откаже да образува дисциплинарно производство са допуснати нарушения в предложението, затова то бе върнато. На 30 януари 2020 година тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че не е знаел за подслушване на командира на Военновъздушните сили. Той уточни, че е разговарял с командира на ВВС Цанко Стойков, който също не знаел за това.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст