ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Две трети от българите вече предпочитат гръцките плажове

Гърция отчита голямо увеличение на българските туристи за първите десет месеца от тази година, като гръцката столица Атина очаква рекорд в брой на туристите и приходите от този сектор, съобщи БНР. Например – сънародниците ни, влезли в южната ни съседка през сухопътните граници, са с 57% повече в сравнение с миналата година.

От началото на януари до края на октомври, около 4.2 милиона българи са предпочели гръцките курорти пред родното Черноморие, сочи проучване на Института за анализи към Туристическата камара „ИНСЕТЕ“. И, след като при последното преброяване се оказа, че населението на милата ни татковина е малко над 6.5 милиона души, какво се оказва в крайна сметка?

Отговорът е изключително тъжен за черноморските ни хотелиери – две трети от българите вече предпочитат гръцките курорти и къмпинги. Факт, с който излизаме на първо място сред държавите от Балканския полуостров по брой на туристи в Гърция. на второ място е другата ни южна съседка – Турция, което си е феноменален успех за “византийците”, защото турските плажове по нищо не отстъпват на гръцките “такива”.

Положителните данни за гръцкия туризъм не спират до тук. Само през октомври, т.а. втория месец извън активния отпускарски сезон, са отчетени… над 2 милиона туристи.

Нов рекорд постави и летището в Атина, където през периода януари – октомври са посрещнати и “обработени” над 6 милиона гости от цял свят. Други 5 милиона са минали през летището на остров Крит, където… летният активен сезон продължава.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст