ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Възраждане” и ИТН подписаха жалбата до КС срещу промените в Конституцията

Възраждане

“Възраждане” и “Има такъв народ” подписаха жалбата до Конституционния съд срещу промените в Конституцията и предстои тя да бъде внесена. Състои се от 40 страници аргументация по абсолютно всяка една от приетите точки, уточни от кулоарите на парламента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха просто, защото те за цялостно творчество получиха огромна двойка. Сега имаме подписана жалба и се надяваме Конституционният съд да си влезе в ролята и да не се бавят. Сега ще видим има ли влияние в КС, защото знаете, че те се опитват да вкарат политически лица като конституционни съдии, което е изключително доказателство за демократичността на тези нещастници от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС”, заяви от своя страна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той изтъкна още, че това мнение за промените в основния закон е не само на двете парламентарни групи, а и на всички професионални гилдии в областта на правото.

“Орязването на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет и създаването на нови ръководни органи, промяната на мандатите на ръководителите в съдебната власт и на значението на тези ръководни фигури в съдебната власт не може да бъде извършено от обикновено Народно събрание. Орязването на правомощията на президента, който по конституция има ролята на балансьор между трите власти, също следва да бъде отбелязано като едно съществено нарушение на конституцията”, обясни адвокат Петър Петров от “Възраждане”.

От БСП също бяха заявили, че ще обжалват промените в Конституцията, но в крайна сметка не са се присъединили към ИТН и “Възраждане”. От левицата все още не са посочили дали ще подадат отделна жалба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст