ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейските банки обещаха 120 млрд. евро на акционерите си

Европейските банки обещаха 120 млрд. евро на акционерите си

Европейските банки планират да изплатят над 120 млрд. евро на акционерите от печалбите си за 2023-а, реализирани благодарение на скока на лихвените им приходи в резултат на повишението на лихвените проценти. Шефовете на европейските кредитори са под натиск да увеличат пазарните оценки на компаниите си и да върнат инвеститорите, изплашени от регулаторните забрани за превеждане на дивиденти и за допълнителните данъци върху банковите свръхпечалби през последните години.

Най-големите регистрирани на борсата банки на Стария континент обещават 74 млрд. евро под формата на дивиденти и 47 млрд. евро от обратно изкупуване на акции – 54% ръст спрямо получените от инвеститорите доходи през 2023-а и далеч над плащанията през всяка година от поне 2007-а насам, показват изчисления на “Ю Би Ес”. Обратните изкупувания на банкови книжа е най-едрият източник на растеж на доходността през последните три години в сравнение с едва няколко милиарда евро от този вид сделки, преведени от най-значимите 50 банки в годините до 2020-а. От тогава насам европейските кредитори се възползват от мощния ръст на печалбите в резултат на агресивните лихвени увеличения, за да купуват обратно ценни книжа на по-ниски цени.

Инвеститорите приветстват капиталовите приходи, но с известни резерви. Защото високата доходност поставя под въпрос доколко е устойчива.

Капиталовите постъпления претърпяха рязък обрат в сравнение с размера си отпреди четири години когато Европейската централна банка разпореди на кредиторите да замразят дивидентите и обратните покупки на акции в началото на пандемията от КОВИД-19 – решение, подронило репутацията на сектора в средите на интернационалните инвеститори. Европейските банки са реализирали допълнителни печалби за над 100 млрд. евро през последните две години благодарение на нетния лихвен приход – разликата между лихвите, изплатени на депозантите и онези, получени по заемите.

Сред най-впечатляващите официални обяви за възмездяване на акционерите през тази година е заявката на италианската “Уникредит” да плати 8.6 млрд. евро – цялата си печалба за 2023-а – на инвеститорите. На 26 февруари пък английската “Барклейз” обеща да раздаде 10 млрд. паунда на акционерите за следващите три години. А в края на миналата седмица “Стандард чартърд” обяви плащания на 5 млрд. евро през същия период.

През този месец швейцарският банков лидер “Ю Би Ес груп” съобщи, че ще увеличи дивидентите с 27% – до 70 цента на акция, през май и ще купи обратно акции за 1 млрд. щ. долара през 2024 година. Програмата за капиталови приходи беше замразена когато банката се съгласи да купи най-едрия си местен съперник “Креди сюис” през миналата пролет. През последните седмици испанската “Сантандер” и германската “Дойче банк” също обявиха планове да качат доходите на акционерите, а одържавената “Монте дей Паски ди Сиена” се похвали, че плаща първите си дивиденти от 13 години насам.

По оценка на експерти, европейският банков сектор е подобрил съществено рентабилността, редуцирал е риска и е изградил капиталова база до равнища, надхвърлящи регулаторните изисквания. Но, като цяло, пазарната му оценка е като че ли е по-слаб от всякога, а не по-силен.

Анализатори предупреждават, че равнището на акционерните доходи ще започне да пада през следващата година защото централните банки ще започнат да свалят лихвите и кредиторите ще са принудени да търсят други източници на доходи. “Банките са увеличили значително капиталовите доходи на акционерите, но това ще е добре докато продължава”, коментира “Джей Пи Моргън Чейз”. И допълва, че “регулаторът няма да е склонен да толерира по-благоприятно разпределяне на пари на инвеститорите в бъдеще”.

Европейските регулатори са по-спокойни по отношение на обратното изкупуване на акции през последните няколко години защото банките са набрали силни капиталови равнища, но те няма да са доволни, ако акционерите получават по-висока доходност от годишните банкови печалби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст