Не министрите, а заместниците им покриват злоупотреби, твърди Александър Дунчев

Местни феодали владеят ловните стопанства, заяви Александър Дунчев

Не министрите, а заместниците им покриват нарушения и злоупотреби. Това обяви в интервю за БНР Александър Дунчев, активен природозащитник, бивш депутат от “Продължаваме промяната“, а днес – експерт в “Зелени закони”.

Според Дунчев министрите и на земеделието, и на екологията, са с вързани ръце, независимо колко добри и почтени намерения имат. Проблемът е, че политическите лидери на партиите в сглобката са лансирали такъв пакет от заместник-министри и други чиновници с партийни окраски, които са поставени на постовете си, за да покриват злоупотреби и нарушения.

Дунчев даде и конкретни примери за нови назначения през последните 9 месеца – бивш шеф на ДАНС е станал член на Управителния съвет на Югоизточното държавно предприятие. Бивш министър, свързан с ГЕРБ, е член на Управителния съвет на Южноцентралното държавно предприятие. Областен координатор на “Продължаваме промяната” (ПП) е станал председател на Управителния съвет на Югозападното държавно предприятие. Бившият депутат от ПП добави и че подобна практика имали и от “БСП за България”.

Той вижда решението единствено в промяна на законодателството. По-конкретно – в Закона за горите се предвиди създаване на Държавна агенция по горите, която да не е към министерството и като независим регулатор да контролира държавните предприятия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст