Столична община откри залесителния сезон, а Терзиев призова за отговорност към кучетата

Столична община

Столична община, със съдействието на доброволци, откри пролетния залесителен сезон край село Негован. Става въпрос за инициативата „Новата гора на София“, съобщава Българската телеграфна агенция.

Тя е започната преди седем години и с нея се цели обособяването на трайно зелен пояс около София, който да допринесе за подобряването на чистотата на въздуха, обясни Надежда Бобчева, заместник-кмет на столицата с ресор „Зелена система, екология и земеползване“.

Тази година доброволците, на които изцяло инициативата разчита, садят дъбове. Предвидено е в рамките на тазгодишния сезон да бъдат засадени 20 000 фиданки на площ от 32 декара.

Край село Негован от началото на инициативата през 2017 г. до момента вече са посадени 56 000 фиданки. Общо досега от осъществените залесителни кампании в рамките на “Новата гора на София” са засадени 160 000 фиданки, като освен край Негован дръвчета има и в кварталите “Суходол” и “Абдовица”.

Инж. Тодор Тодоров, директор на общинското предприятие “Управление на общински гори и земи”, обясни, че дъбът е бавно растящ вид и изисква много и постоянни грижи – поне два-три пъти косене и окопаване.

столична община

Междувременно кметът на София Васил Терзиев написа в профила си във “Фейсбук”, че в рамките на инициативата „Новата гора“ е изграден и кът на „Екоравновесие“, където, по думите му, могат да се видят три прекрасни кученца, отглеждани в общинските приюти, които очакват своите нови стопани.

Терзиев обръща внимание, че един от проблемите, с които са се сблъскали преди няколко месеца, е лошото състояние на общинските приюти за безстопанствени животни.

Затова е взето решение за смяна на ръководството в “Екоравновесие”. В същото време ще бъдат инвестирани и допълнителни 800 000 лв. за подобряване условията на живот на кучетата.

По думите на Терзиев общинските приюти работят на максималния си капацитет, а това означава, че се полагат грижи за 1300 кучета.

Ето защо Терзиев използва случая да призове софиянци да бъдат отговорни към животните и да не изоставят домашните си любимци.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст