Журитата на литературните конкурси трябва да бъдат обявявани предварително, настоява Амелия Личева

жури, анонимно жури

В края на миналата седмица победителката в конкурса “Роман на годината” на Националния дарителски фонд “13 века България” – Елена Алексиева обяви, че ще върне наградата. Причината – редакторът на отличената й творба “Вулкан” – Борис Минков – е член на журито, определило победителя. Това е в нарушение на устава на фондацията.

В коментар в профила си във “Фейсбук” Елена Алексиева обясни, че не е била запозната с членовете от устава на наградата, цитирани преди това също в пост във “Фейсбук” от литературния критик Амелия Личева, но след като ги прочела, намира, че няма морални основания да приеме избора, направен от журито на “13 века България” и отказва наградата.

По повод създалата се ситуация Амелия Личева коментира в интервю за БНР, че е добре да стане практика членовете на журитата на литературните конкурси да бъдат обявявани предварително. Така няма да се стига до подобни неприятни казуси. Личева добави и че би искала да се внесе и още една промяна – след като дадено жури на литературен конкурс обяви кой е победителят, той да не бъде посрещан на нож – с остри критики, с яростни опровержения.

Според Личева мнението на литераторите, които са професионалисти в своята област, не трябва винаги да се подлага на съмнение. Според нея това е практика особено характерна за България. Литераторката обърна внимание, че и тя често пъти е била член на жури, дава си сметка, че всички, работещи в нейната област, се познават, имат ангажименти към издателства, редактират, пишат книги, но това не би трябвало да им пречи да взимат аргументирани решения по съвест. Тя даде пример за член на жури, който отсъжда по начин, който не се влияе от никакви лични пристрастия – писателката Здравка Евтимова.

В крайна сметка Личева изрази надежда след казуса с върнатата награда от страна на Елена Алексиева, членовете на журитата да са по-внимателни и да се сложи край на анонимността им.

В конкретния случай членове на журито бяха – проф. Милена Кирова (председател), проф. Пламен Дойнов, проф. Мюмюн Тахиров, доц. Борис Минков и д-р Яница Радева.

Другите номинирани романи, освен “Вулкан” на Елена Алексиева, бяха -„Екстазис“ от Радослав Бимбалов, „Дом за начинаещи“ от Емануил Видински, „Не ви познавам“ от Теодора Димова, „Рана“ от Захари Карабашлиев и „Тук живее Йожи“ от Надежда Радулова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст