МВР-шефът: спокойно, мигрантският натиск намалява

мвр-шефът Калин СТоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви днес, че продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската границата са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000, заяви Стоянов в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната. „Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.

Вътрешният министър обясни, че е трудно да се установи дали едно лице е пълнолетно, или не е, тъй като отговорността впоследствие е различна. Той даде пример с инцидента, станал миналата година, при който при опит за спрат автобус с мигранти загинаха двама полицаи от Бургас.

В отговор на въпрос за това как се установява едно лице дали е пълнолетно или не в момента, в който то вече е преминало границата на България, служебният министър обясни: „Това установяване става благодарение на доброто взаимодействие с всички партньорски служби, от които идва най-много информация. Има си методи и способи, които ние спазваме и протокол, който води до крайния резултат, а именно да докажем, че лицето е било непълнолетно“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст