Условна присъда за полицай от “Къртиците”

Съдебна палата София

Условна присъда в размер на една година лишаване от свобода и глоба от 2000 лв. получи окончателно бившият полицай Емил Драгомиров, който преди 14 години беше арестуван и привлечен като обвиняем обвинен за подкуп в акция „Къртиците“. Докато бил служител в отдел „Миграция“ на МВР, Драгомиров дал 500 долара на свой колега от ГДБОП, за да получи информация за разработки срещу престъпни групи, занимаващи се с финансови измами. Задържан тогава беше и агентът на ДАНС Антон Пандев, който също събирал информация от колеги и я предавал на престъпниците.

През 2015 г. делото срещу Пандев беше прекратено, след като по негово искане беше внесено в съда, а той го върна на прокуратурата. Драгомиров пък изчака внасянето на обвинителния акт в съда и на първа инстанция беше оправдан. Апелативният съд го призна обаче за виновен, а Върховният отмени условната присъда само по отношение на една част от обвинението. Крайният извод е, че Драгомиров е дал подкупа, за да получи неправомерно на флашпамет класифицирана информация.

„Подсъдимият е съзнавал, че предоставя дар на Михаил В. в качеството му на полицейски орган, съзнавал е, че получава от свидетеля неправомерно класифицирана информация и че така последният нарушава служебните си задължения. Затова съдебният състав на ВКС е категоричен, че апелативният съд правилно е приложил материалния закон“, се казва в решението на ВКС. Условното осъждане е аргументирано с проточилото се дело, за което Драгомиров не е имал вина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст