И в ЕЦБ се очертава битка за квоти

И в ЕЦБ се очертава битка за квоти

Ирландският представител в изпълнителния борд на Европейската централна банка разбуни духовете с настоятелното си искане към Дъблин да запази несъръзмерно голямото присъствие на страната в банковия персонал. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн е предупредил министър в кабинета, че Ирландия рискува дела й от служителите на институцията да бъде редуциран, защото малцина от сънародниците му кандидатстват за работа в ЕЦБ и мнозина, включително и самият той, ще се пенсионират през идното десетилетие. Което провокира профсъюзни представители от комитета, отговарящ за персонала, да изпратят писмо до банковия борд с призив за въвеждането на национални квоти.

В писмото, което са прочели репортери на “Файненшъл таймс”, пишело, че е “много притеснителен фактът, че член на изпълнителния борд не иска постигането на балансирано участие на отделните страни членки на банката, а единствено да има представители на собствената си страна или правителство”.

Служителите на ЕЦБ би трябвало да се абстрахират от националните си интереси когато постъпват на работа в институцията, но въпрост дали някои държави са представени несъразмерно, продължава да предизвиква политически боричкания. В писмото се посочва, че “ролята на националността при наемането на работа и при предложенията трабва да се наблюдава и да се направи прозрачна чрез адекватни статистически показатели”. И се настоява за “система, установяваща под, под който да се полагат усилия за наемането и лансирането на определени националности”.

Подобна система е въведена в Европейската комисия. Но ЕЦБ вероятно ще отхвърли искането на комитета. Позицията на банката е, че “няма национални квоти” и че “наема колегите въз основа на техните способности и качества”.

Банковите планове за назначение на персонал привличат внимание защото около 500 от приблизително 5100 банкови служители трябва да се пенсионират през следващите десет години, което открива възможност за постигането на нов национален баланс. Германците имат най-голям дял от банковия персонал: почти една четвърт от общия брой и близо една трета от мениджърите. Тези пропорции надхвърлят 21-процентното участие на Германия в капитала на ЕЦБ, което се определя от големината на съответната икономика и от броя на населението. Числата, които понякога будят подозрение, че Берлин има по-голямо влияние върху институцията, са отчасти резултат от факта, че тя се намира във Франкфурт и се наемат повече местни жители. Лейн пък редовно насърчавал хората от всички националности да кандидатстват за работа в банката.

Ирландците са 3.3% от общия банков персонал и 3.7% от мениджърите – почти двойно по-високи стойности от 1.8-процентния дял на страната в банковия капитал. Ирландският министър Нийл Ричмънд, който отговаря за финансовите услуги, твърди, че при срещата си с Лейн във Франкфурт през май, главният икономист на ЕЦБ е изтъкнал колко е важно да се насърчават повече ирландци да кандидатстват за работа в институцията, за да се запази броя им след напускането на сегашните представители на страната. В интервю за Sunday Business Post Ричмънд е потвърдил, че “Лейн е бил пределно ясен: важно е за ирландските министри и официални представители да имат партньори в ЕЦБ, на които да се обаждат по телефона”.

Накъде ще поеме ЕЦБ оттук нататък?

Най-важната задача на Ричмънд, по думите му, ще е да положи усилия да осигури повече ирландски кандидати за работа в институцията. Той твъри, че Ирландия има “уникална позиция”, защото нейни граждани заемат висшестоящи позиции в европейските институции, включително Лейн в ЕЦБ, Паскал Донъхю като председател на Еврогрупата и Марейд Макгинес – еврокомисар по финансовите услуги.

Няколко държави, спасени спешно по време на дълговата криза в еврозоната преди десет години, също имат “наднормено” рисъствие в персонала на ЕЦБ в сравнение с дяловото им участие в банковия капитал, сред които са Гърция и Португалия, както и Ирландия. Банковото ръководство има ред политики за многообразие и приобщаване и взема предвид пола и националната принадлежност когато избира кой от кандидатите с еднаква квалификация да назначи на дадена длъжност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст