Партньорите на Вашингтон от Г-7 свикват с идеята за ускорен превод на помощта за Киев

Партньорите на Вашингтон от Г-7 свикват с идеята за ускорен превод на помощта за Киев

Партньорите от Г-7 затоплят отношението си към плана на Съединените щати за ударно изпращане на десетки милиарди долари в помощ на Украйна преди потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Тази стратегия ще се разисква на срещата на върха през юни и в основата й е парите за Киев да дойдат от заем, набран от Групата на седемте най-развити световни икономики, който ще бъде гарантиран от бъдещите печалби, генерирани от замразените след руското нахлуване в Украйна активи на “Банк Россия” за около 350 млрд. щ. долара.

Някои страни членки на Г-7 се въздържаха да подкрепят плана, но мнението им се промени след дипломатическия натиск на Съединените щати, които искат да получат съгласието на лидерите им на съвещанието през идния месец, твърдят осем официални представители на западните държави. Схемата предвижда да привлече почти 50 млрд. щ. долара, които да бъдат изпратени на украинците още това лято. Финансирането ще пристигне в критичен момент за Киев, чийто войски се опитват да удържат фронтовата линия при подновената руска офанзива след закъсненията в превеждането на западната военна помощ.

По-предпазливите държави от Г-7 започнаха да гледат по-благосклонно на американския план като начин за осигуряване на дългосрочно финансиране на Киев, ако Джо Байдън загуби тазгодишните президентски избори от Тръмп, който е против подпомагането на Украйна от Съединените щати. Той ще бъде “изпълнен преди ноември, така че дори Тръмп да спечели, парите вече ще са изпратени”, обяснява един от участниците в дискусиите. Официални представители на Италия, която е ротационен председател на Г-7, посочват, че срещата на върха в Пулия от 13 до 15 юни ще цели постигането на консенсус как “да се максимизира използването на извънредните печалби за дългосрочното финансиране на Киев”.

Преговорите по темата продължавали преди съвещанието на финансовите министри и председателите на централните банки на страните от Г-7 в Италия през идната седмица, на която схечата също щяла да се обсъжда. Вашингтон иска да включи текст в съвместното официално изявление на групата, отнасящо се за деблокиране на средствата от руските държавни активи, което вече било подкрепено от Канада и Великобритания, твърдят добре информираните източници.

Франция, Германия, Италия и Япония първоначално са се противопоставяли на по-крайните американски идеи като конфискуването на замразените руски активи заради опасения, че подобен акт може да създаде прецедент за изземване на държавна собственост и да предизвика хаос на финансовите пазари. През последните седмици обаче тези четири държави са демонстрирали по-голяма отзивчивост към предложението за използване на печалбите от блокираните инструменти за набиране на заеми за Украйна.

Все още обаче предстои съгласуване на детайлите, включително и в частта кой ще емитира дълга – само Съединените щати или всичките членове на Г-7 чрез дружество със специално предназначение, което ще го гарантира. Както и по отношение на начина за разпределение на риска и на погасителните вноски по задълженията в случай че планираните бъдещи печалби не бъдат реализирани.

Висшестоящ представител на американското министерство на финансите обяснява, че всяко решение, взето от Г-7 през юни, ще е политическо. Друго лице, запознато с преговорите за руските държавни активи, твърди, че Съединените щати не се ръководят от датата на изборите.

Независимо от предстоящите преговори и решения, държави от Европейския съюз постигнаха през този месец споразумение да използват част от дискутираните печалби за съвместна покупка на оръжия за Украйна. Тяхната схема предвижда намиращият се в Белгия централен депозитар на ценни книжа Euroclear, който държи по-голямата част от санкционираните руски държавни инструменти, блокирани от блока, да плати първия оръжеен транш с печалбите още през юли.

Схемата на Г-7 може да се натъкне и на допълнителни пречки, твърдят официални представители на Брюксел, защото какъвто и да било план за използване на печалбите ще изисква ново единодушно решение на равнище Европейски съюз. И държави като Унгария биха могли да предизвикат повече закъснения на процеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст