Международната общност изказа съболезнования за смъртта на иранския президент

Не е имало престъпна намеса в катастрофата на Раиси

Световните лидери изказаха своите съболезнования за смъртта на осмия президент на Иран Ибрахим Раиси, който загина в катастрофа с хеликоптер

Хеликоптерът на Раиси е изгорял напълно, след като е паднал в Северозападен Иран. Сред загиналите е и Хосеин Амир-Абдолахян, външен министър на страната.

В Иран е обявен петдневен траур. На поста министър-председател временно ще застане Мохамад Мохбер. Заедно с ръководителите на съдебната власт и и парламента Мохбер трябва да организира избори за нов президент в срок от 50 дни.

Функциите на министър на външните работи са възложени на досегашния заместник Али Багери Кани.

В Пакистан също обявиха ден на траур, а в Ливан траурът ще бъде тридневен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съболезнования от името на съюза по повод гибелта на президента и външния министър на Иран и останалите служители в хеликоптера. 

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също изказа съболезнования за смъртта на иранския президент Ибрахим Раиси и за другите държавни представители, загинали при катастрофата с хеликоптера.     

В специално изявление руският президент Владимир Путин подчерта, че Раиси е бил изключителен политик и истински приятел на Русия – с личен принос в добросъседските отношения и в стратегическото партньорство.

Китайският президент Си Дзинпин изпрати съболезнования от името на китайското правителство и китайския народ, като посочи, че президентът Раиси е допринесъл значително, както за поддържането на сигурността и стабилността в Иран, така и за насърчаването на националното развитие и благоденствие.

Дзинпин изтъкна също, че Раиси е положил усилия с положителен ефект за консолидирането и задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Иран. 

Съболезнования изрази и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че Турция ще застане до Иран в тези трудни и трагични дни, както го е правила многократно.

Йеменските бунтовници хути определиха смъртта на Раиси като загуба за целия ислямски свят. В изявление финансираната от Иран групировка обяви, че палестинците имат огромна нужда от ирански президент, който ще продължи да защитава правото им на свобода.

Съжаление за смъртта на Раиси изразиха и от радикалното палестинско движение “Хамас” и от ливанската шиитска организация “Хизбула” – и двете, противопоставящи се на Израел.   

Кой е Ибрахим Раиси?

Раиси е досегашният, осми президент на Иран от 3 август 2021 година. Той е избран при рекордно ниска избирателна активност, като има обвинения, че изборите, с които идва на власт, са фалшифицирани.

Раиси е заемал длъжността прокурор и заместник-прокурор на Техеран през 80-е и 90-е години на ХХ век. Тогава се сдобива и с прякора „касапина от Техеран“, защото през 1988 г. е бил част от т.нар. комисия на смъртта. Това е прокурорската комисия, която е отговорна за екзекуцията на хиляди политически затворници в Иран през 1988 година.

Раиси е заемал и още няколко длъжности в иранската съдебна система – заместник главен съдия (2004-2014 г.), главен прокурор (2014-2016 г.) и главен съдия (2019-2021 година).

Покойният президент беше подложен на санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на Съединените щати. Той беше обвинен е в престъпления срещу човечеството от международни организации за правата на човека и от специални докладчици на ООН.

По време на мандата на Раиси Иран засили обогатяването на уран, възпрепятстваше международните инспекции и подкрепи Русия при нахлуването и в Украйна.

Освен това Иран извърши атаки – както с ракети, така и с безпилотни самолети срещу Израел по време на конфликта в Газа и продължи да въоръжава групировки като „Хизбула“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст