Еврофутбол 2024: Германия и Шотландия откриват турнира

Еврофутбол Германия UEFA_Euro_2024

Европейското първенство, което се открива днес с мач между националните отбори на Германия – домакин на турнира, и Шотландия, запази много от знаците, характерни за предшестващите го първенства. В списъка от 24 участници, въпреки привидно безумно високото ниво на конкуренция в континенталния футбол, е лесно да се идентифицира много малка група от отбори, много по-ясно заслужаващи титлата от всички останали. 

Вярно е, че когато отделяме тази група, трябва да помним, че в предишните турнири надеждните фаворити – тоест тези, които изглеждат сега, например британците и французите – бяха отсети далеч преди финала и златото отиде при някой, на когото всъщност никой не залагаше.

Общо 24 отбора участват в европейското първенство тази година. 

Европейското първенство, което започва днес в Мюнхен с мач от група “А” между националните отбори на Германия и Шотландия,

ще продължи точно месец до финала в Берлин на 14 юли.

Освен столицата домакини на срещите са още девет германски града.

Двубоят започва от 22 часа на стадион “Алианц Арена” в баварската столица. Съоръжението струва 340 млн. евро и има капацитет от 69 901 места. Размерът на игрището е 105 × 68 метра. Срещата ще бъде ръководена от французина Клеман Тюрпен. 

Германия има 13 участия на европейски първенства и три пъти е била шампион. Шотландия има три участия в този турнир. 

В група “А” са още отборите на Унгария иШвейцария, които ще изигратя своята среща на 15 юни от 16 часа на “Райненергищадион” (Rheinenergiestadion) в Кьолн.

Преди всеки топ турнир вече е обичайно да се бие аларма за безопасността.

Турнирът в Германия не беше изключение в този смисъл, а информационните агенции с радост цитираха представители на германското министерство на вътрешните работи, които казаха, че 22 хиляди служители на реда ще бъдат на бойно дежурство всеки ден и в този режим – почти пълна мобилизация на ресурсите – местната полиция никога не би работила преди през всичките седем десетилетия на своето съществуване. Но какво да се прави, ако се очаква наплив от стотици, дори хиляди футболни хулигани в страната, а миналото Европейско първенство – 2016 г. във Франция – е запечатано в паметта, наред с всичко останало и с разправиите в Марсилия между руски и английски фенове.

Преди всеки топ турнир вече е обичайно да се обсъждат съдийски иновации, които решително се прилагат, понякога без наистина да бъдат тествани. В Германия няма да има нещо напълно радикално, но забраната за общуване със съдията на всеки футболист, освен капитана на отбора, с незабавно предупреждение за игнорирането му, вече стана обект на разгорещени дискусии дали да очакваме водопад от жълти картони за приказки или дали играчите бързо ще се отърват от вредните навици.

И ето най-удивителното.

Единственото европейско първенство, на което сегашният носител на титлата спечели, беше, както знаете, през 2012 г., триумф на испанците с тяхната тики-така, която все още не беше изчерпала възможностите си. Но това е и единственият случай от много години, когато представите за ситуацията съвпаднаха с реалния резултат от турнира. Във всичко останало подреждането и резултатът контрастираха един с друг. Изглеждаха като подигравка с логиката, с правилните методи за измерване на потенциала.

И няма нужда дори да си спомняме възхода на гърците преди две десетилетия – свежи примери ще бъдат достатъчни.

През 2016 г. такъв специален каймак на елита бяха домакините на Франция и световните шампиони на Германия: те имат всичко – великолепни, без пропуски състави, опит. И златото отиде при португалците, които не спечелиха нито един мач в групата, а на финала срещу френския отбор загубиха Кристиано Роналдо, на когото те на теория градяха всичко.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст